Osvježi dan uz neodoljivo ukusan kolač od limuna s bademovim brašnom i kukuruznom krupicom. Bonus: kolač je bezglutenski i jednostavan za pripremu!
Jesi li spreman za slatki zalogaj koji će ti popraviti dan? Ovaj bezglutenskikolač s limunom idealan je način da uneseš malo vedrine u svoj dom, čak i kada imaš stvarno loš dan.
Ono što ovaj kolač čini posebnim je jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa zahvaljujući sirupu od svježeg limuna koji se prelijeva po toploj torti, čineći svaki zalogaj sočnim i osvježavajućim.
Trebat će ti nekoliko osnovnih namirnica koje vjerojatno već imaš u kuhinji: bademovo brašno, palenta, limun, i malo ljubavi prema pečenju. Bademovo brašno i palenta su ključni za postizanje savršene teksture, dok limun daje onu neodoljivu citrusnu notu koja podiže cijelu tortu na višu razinu.
Limun je najposebniji sastojak ovog kolača
foto: Margaret Jaszowska/Unsplash
Uz topli sirup i šlag
Ključ uspjeha je u tome da se ovaj bezglutenski kolač s limunom dok je još topao prelijeva toplim sirupom. Na taj način, sirup će savršeno prodrijeti u svaki kutak ova divne slastice, čineći je iznimno sočnom.
Iako će biti teško odoljeti, najbolje je prije posluživanja pričekati da se kolač potpuno ohladi kako bi svi okusi mogli doći do izražaja. Eventualne ostatke kolača čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na hladnome mjestu do 3 dana.
Bezglutenski kolač s limunom možeš zamrznuti do mjesec dana tako da ga omotaš dvostrukim slojem plastične folije, a zatim aluminijskom folijom. Odmrzni ga na sobnoj temperaturi 3-4 sata prije posluživanja.
Ne gasi ekran dok kuham
Sočan bezglutenski kolač s limunom
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
KOLAČ
Sastojci
Bademovo brašno
2
šalica
Kukuruzna krupica
0,75
šalica
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Sol
0,25
žličica
Maslac
200
g
Šećer
1
šalica
Jaje
3
kom
Limunova korica
2
kom
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 180°C. Obloži dno okruglog kalupa promjera 23 cm papirom za pečenje, a stranice kalupa premaži maslacem.
U srednjoj zdjeli pomiješaj bademovo brašno, palentu, prašak za pecivo i sol. Odloži sa strane.
U velikoj zdjeli, pomoću miksera, miksaj maslac i šećer na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, oko 3 minute.
Dodaj trećinu smjese s bademovim brašnom i jedno jaje te miješaj dok se sve dobro ne sjedini. Postupno dodaj preostalu smjesu s bademovim brašnom i jaja, u još dvije serije, miješajući između svakog dodavanja.
Dodaj naribanu koricu 2 limuna i ekstrakt vanilije te kratko miješaj dok se sve ne sjedini. Prebaci tijesto u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi.
Peci tortu dok rubovi ne počnu lagano odvajati od kalupa, oko 40 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se prohladi na rešetki te prelij toplim sirupom.
SIRUP I POSLUŽIVANJE
Sastojci
Šećer u prahu
0,50
šalica
Sok od limuna
3
žlica
Šlag
Postupak
U lončiću na laganoj vatri pomiješaj šećer u prahu i svježe iscijeđen limunov sok, povremeno miješajući dok se šećer potpuno ne otopi i sirup ne zagrije. Makni s vatre.
Pomoću čačkalice izbuši rupe po kolaču, razmaknute oko 2,5 cm. Polako prelij topli sirup ravnomjerno po kolaču. Pusti da se torta potpuno ohladi, oko jedan i pol sat.
Makni stranice kalupa, izreži tortu na kriške i posluži sa šlagom po želji.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.