Recepti 10. listopada 2023.

Sočan kolač s čajem od kamilice

Kolač biskvit
Biskvitni kolač aromatiziran kamilicom i limunom foto: Ingo de la Maza/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Šalica čaja i kolač s čajem? Daj priliku sočnom kolaču s kamilicom!

Čaj od kamilice nije namijenjen samo za liječenje bolesti i grijanje tijekom zime. Savršen je i za pripremu slastica! Mi, primjerice, obožavamo sladoled od kamilice, ali još nam je draži ovaj sočan kolač. 

Trebat ćeš dvije žlice čaja od kamilice, što je otprilike 6 grama, a poslužit će i onaj iz vrećice. 

 

Možda vas zanima... Slatki kruh od krumpira s cimetom i kakaom Recepti

 

Priprema je vrlo jednostavna, ali imaj na umu da se kolač treba u potpunosti ohladiti prije rezanja. Možeš ga čuvati 3 dana na sobnoj temperaturi, dobro omotanog u aluminijsku foliju ili zatvorenog u kutiji. 

 | Author: Melike Benli/Unsplash Čaj od kamilice možeš popiti, ali ga možeš i iskoristiti za fini desert foto: Melike Benli/Unsplash

Kolač s kamilicom

Sastojci:

  • 120 g maslaca
  • 2 žlice čaja od kamilice (cca 4 vrećice)
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja (L)
  • 1 limun
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu

 

Možda vas zanima... Brzinski kruh od čokolade - s još malo čokolade Recepti

 

Postupak:

  1. Rastopi maslac pa ga prelij preko jedne žlice kamilice. Promiješaj i pusti da se u potpunosti ohladi.
  2. Zagrij mlijeko u istoj posudi koja je korištena za topljenje maslaca. Kad uskuha, makni s vatre i dodaj preostalu žlicu kamilice. Pusti da se u potpunosti ohladi.
  3. Kad se maslac i mlijeko ohlade, zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kruh (25 x 15 cm) premaži maslacem ili uljem i obloži papirom za pečenje.
  4. U posudu u kojoj je maslac s kamilicom dodaj šećer i sol pa miksaj dok tijesto ne bude glatko i gusto. Potom dodaj jedno po jedno jaje, koricu limuna, vaniliju i prašak za pecivo. Na kraju ulij mlijeko i brašno pa još kratko miksaj kako ne bi ostale grudice.
  5. Tijesto prelij u kalup i peci otprilike 45 minuta u zagrijanoj pećnici. Provjeri čačkalicom je li pečeno, izvadi i pusti da se hladi pola sata u kalupu.
  6. Izvadi iz kalupa i, ako želiš, prelij kolač preljevom od šećera u prahu i limunovog soka. Reži tek kada se kolač u potpunosti ohladi!

Preljev možeš napraviti od 100 g šećera u prahu i dvije žlice limunovog soka. Budući da za pripremu kolača trebaš samo koricu limuna, ovo je idealna prilika da iskoristiš i sok!

 

Slatki kruh s bananama Možda vas zanima... Najbolji doručak: Slatki kruh s bananama i kikirikijem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.