gastro postao
Šalica čaja i kolač s čajem? Daj priliku sočnom kolaču s kamilicom!
Čaj od kamilice nije namijenjen samo za liječenje bolesti i grijanje tijekom zime. Savršen je i za pripremu slastica! Mi, primjerice, obožavamo sladoled od kamilice, ali još nam je draži ovaj sočan kolač.
Trebat ćeš dvije žlice čaja od kamilice, što je otprilike 6 grama, a poslužit će i onaj iz vrećice.
Priprema je vrlo jednostavna, ali imaj na umu da se kolač treba u potpunosti ohladiti prije rezanja. Možeš ga čuvati 3 dana na sobnoj temperaturi, dobro omotanog u aluminijsku foliju ili zatvorenog u kutiji.
Kolač s kamilicom
Sastojci:
- 120 g maslaca
- 2 žlice čaja od kamilice (cca 4 vrećice)
- 250 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja (L)
- 1 limun
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
Postupak:
- Rastopi maslac pa ga prelij preko jedne žlice kamilice. Promiješaj i pusti da se u potpunosti ohladi.
- Zagrij mlijeko u istoj posudi koja je korištena za topljenje maslaca. Kad uskuha, makni s vatre i dodaj preostalu žlicu kamilice. Pusti da se u potpunosti ohladi.
- Kad se maslac i mlijeko ohlade, zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kruh (25 x 15 cm) premaži maslacem ili uljem i obloži papirom za pečenje.
- U posudu u kojoj je maslac s kamilicom dodaj šećer i sol pa miksaj dok tijesto ne bude glatko i gusto. Potom dodaj jedno po jedno jaje, koricu limuna, vaniliju i prašak za pecivo. Na kraju ulij mlijeko i brašno pa još kratko miksaj kako ne bi ostale grudice.
- Tijesto prelij u kalup i peci otprilike 45 minuta u zagrijanoj pećnici. Provjeri čačkalicom je li pečeno, izvadi i pusti da se hladi pola sata u kalupu.
- Izvadi iz kalupa i, ako želiš, prelij kolač preljevom od šećera u prahu i limunovog soka. Reži tek kada se kolač u potpunosti ohladi!
Preljev možeš napraviti od 100 g šećera u prahu i dvije žlice limunovog soka. Budući da za pripremu kolača trebaš samo koricu limuna, ovo je idealna prilika da iskoristiš i sok!