Uobičajeni začin u kuhinji, tajna svih dobrih kolača, misteriozna je biljka skrivena iza svoje uobičajenosti. Vanilija je nakon šafrana najskuplji začin na svijetu. Potječe iz Meksika, a danas se pretežno uzgaja na Madagaskaru, Réunionu (nekadašnji Bourbon) i drugim otocima Indijskog oceana.
Prvi su je uzgajali Indijanci iz plemena Totonak u središnjem Meksiku. Legenda kaže, Totonaci su vjerovali da je vanilija nastala kad je princeza Xanat, kojoj je otac zabranio da se uda za smrtnika, pobjegla u džunglu sa svojim dragim. Ljubavnici su uhvaćeni i odrubljena im je glava, ali iz kapljica krvi koje su pale na tlo izniknula je vitica orhideje.
Ova neobična vrsta orhideje samonikla je u srednjoj Americi, na zagonetnom mjestu u današnjem Meksiku koje nikada nećemo doznati, jer su je već narodi poput Maja i Asteka presađivali u prirodi i time proširili po mnogim dijelovima srednje Amerike. Cijenjena u drevno doba kao začin, sve do sredine 19. stoljeća dolazila je iz Meksika. Iz tada stručnjacima nepoznatog i misterioznog razloga, biljka ne bi davala plodove ako bi je zasadili van njene postojbine. Otkrili su u čemu je problem. Samo u Meksiku živi mušica koja oprašuje cvjetove vanilije. Ubrzo je pronađen način umjetnog oprašivanja cvjetova. Prvi ju je uspješno ručno oprašio belgijski botaničar Charles Morren. No, Meksiko je sve do 1841. godine držao monopol. Metodu umjetnog oprašivanja usavršio je rob Edmond Albius, na francuskom otoku Réunionu koji se tada nazivao Bourbon prema francuskoj kraljevskoj lozi. Otud i naziv Bourbon vanilija. Ovaj postupak oplodnje koristi i danas.
Vanilija se upotrebljavala u doba Maja i Asteka kao važan sastojak carskog čokoladnog napitka, koji su nazivali tlilxochitl. U Europi postaje popularna u 17. stoljeću, a upotrebljavala se kao ljekovito sredstvo za razne bolesti, od čira na želucu pa sve do sredstva za umirenje, a djeluje i kao prirodan afrodizijak. Već sam miris vanilije snažno djeluje na psihu tako što izrazito opušta i stimulira. U jednom istraživanju mirisanje vanilije pomoglo je 70% teško oboljelih pacijenata da budu smireniji i lakše podnose napete situacije. Njemačka studija iz 18 stoljeća pokazala je da je vanilija prirodan lijek za impotenciju. Ta su afrodizijačka svojstva potvrdila i novija istraživanja, u kojima se vanilija pokazala kao najbolji miris za poticanje libida. Ako ste izloženi stresnim događajima ili želite pojačati libido, nosite sa sobom mahunu vanilije te je po potrebi pomirišite.
Vanilija u kulinarstvu
Vanilija je jedna od najpopularnijih aroma na svijetu. Svježe mahune vanilije nemaju niti arome niti okusa. Nakon fermentacije razviju bogatu, sočnu, izrazito mirisnu aromu s tragovima slatkog korijena ili duhana. Aroma je slatkasto voćna ili kremasta.
Cijele ili raspolovljenje mahune vanilije najviše se upotrebljavaju kod izrade krema, pudinga i sladoleda. Prisutnost malih crnih zrnaca u jelu upućuju na to da je korištena prava vanilija. Cijela mahuna vanilije koja se upotrebljavala kod izrade krema i sirupa može se izvaditi oprati, osušiti te ponovno upotrijebiti. Mahuna vanilije može se reciklirati, pa tako kada je iskoristite jednom, nikako je nemojte baciti. Spremite je u plastičnu ili staklenu posudu sa šećerom i na taj način izradite domaći vanilin šećer. Možete je također uroniti u nekoliko decilitara čiste votke, spremiti je na tamno mjesto i u manje od dva mjeseca uživati u domaćem ekstraktu od vanilije.
Vanilija se upotrebljava kod izrade kolača, torti, sirupa, poširanja voća. Prepolovljene mahune mogu se poslagati po voću i zapeći u pećnici. Često se koristi uz čokoladu, a također obogaćuje čajeve i kavu. Manje se spominje uz slanu i kiselu hranu, no izvrsno paše uz plodove mora, posebice jastoga, Jakobove kapice, dagnje i piletinu. Pojačava slatkoću korjenastog povrća.
Kod kupnje mahuna pripazite da su crno-smeđe boje, sjajne i gipke. Najkvalitetnija vanilija dolazi iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog otočja, dok se indonezijska i tahićanska vanilija smatraju manje kvalitetnima.
Inspirirajte se našim receptima i pripremite neodoljive slatke delicije:
Mille feuille s jagodama i vanilijom
Iznenađenje: Omiljena riža na mlijeku kakvu nikad niste probali!
Poširane šljive s cimetom i vanilijom
Zasladite se domaćim sladoledom od vanilije
Kroasani s kremom od vanilije i višanja
Saznajte sve i o ovim začima: