Špajza 18. ožujka 2018.

Mala enciklopedija začina: 30. Vanilija

Nenadmašni-ekstrakt-vanilije
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Vanilija je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina svijeta.

Uobičajeni začin u kuhinji, tajna svih dobrih kolača, misteriozna je biljka skrivena iza svoje uobičajenosti. Vanilija je nakon šafrana najskuplji začin na svijetu. Potječe iz Meksika, a danas se pretežno uzgaja na Madagaskaru, Réunionu (nekadašnji Bourbon) i drugim otocima Indijskog oceana. 

Prvi su je uzgajali Indijanci iz plemena Totonak u središnjem Meksiku. Legenda kaže, Totonaci su vjerovali da je vanilija nastala kad je princeza Xanat, kojoj je otac zabranio da se uda za smrtnika, pobjegla u džunglu sa svojim dragim. Ljubavnici su uhvaćeni i odrubljena im je glava, ali iz kapljica krvi koje su pale na tlo izniknula je vitica orhideje. 

 

Možda vas zanima... Mahune vanilije za mirisni šećer i još puno toga Špajza

 

Ova neobična vrsta orhideje samonikla je u srednjoj Americi, na zagonetnom mjestu u današnjem Meksiku koje nikada nećemo doznati, jer su je već narodi poput Maja i Asteka presađivali u prirodi i time proširili po mnogim dijelovima srednje Amerike. Cijenjena u drevno doba kao začin, sve do sredine 19. stoljeća dolazila je iz Meksika. Iz tada stručnjacima nepoznatog i misterioznog razloga, biljka ne bi davala plodove ako bi je zasadili van njene postojbine. Otkrili su u čemu je problem. Samo u Meksiku živi mušica koja oprašuje cvjetove vanilije. Ubrzo je pronađen način umjetnog oprašivanja cvjetova. Prvi ju je uspješno ručno oprašio belgijski botaničar Charles Morren. No, Meksiko je sve do 1841. godine držao monopol. Metodu umjetnog oprašivanja usavršio je rob Edmond Albius, na francuskom otoku Réunionu koji se tada nazivao Bourbon prema francuskoj kraljevskoj lozi. Otud i naziv Bourbon vanilija. Ovaj postupak oplodnje koristi i danas.  

vanilija | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Vanilija se upotrebljavala u doba Maja i Asteka kao važan sastojak carskog čokoladnog napitka, koji su nazivali tlilxochitl. U Europi postaje popularna u 17. stoljeću, a upotrebljavala se kao ljekovito sredstvo za razne bolesti, od čira na želucu pa sve do sredstva za umirenje, a djeluje i kao prirodan afrodizijak. Već sam miris vanilije snažno djeluje na psihu tako što izrazito opušta i stimulira. U jednom istraživanju mirisanje vanilije pomoglo je 70% teško oboljelih pacijenata da budu smireniji i lakše podnose napete situacije. Njemačka studija iz 18 stoljeća pokazala je da je vanilija prirodan lijek za impotenciju. Ta su afrodizijačka svojstva potvrdila i  novija istraživanja, u kojima se vanilija pokazala kao najbolji miris za poticanje libida. Ako ste izloženi stresnim događajima ili želite pojačati libido, nosite sa sobom mahunu vanilije te je po potrebi pomirišite.

vanilija | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Vanilija u kulinarstvu

Vanilija je jedna od najpopularnijih aroma na svijetu. Svježe mahune vanilije nemaju niti arome niti okusa. Nakon fermentacije razviju bogatu, sočnu, izrazito mirisnu aromu s tragovima slatkog korijena ili duhana. Aroma je slatkasto voćna ili kremasta
Cijele ili raspolovljenje mahune vanilije najviše se upotrebljavaju kod izrade krema, pudinga i sladoleda. Prisutnost malih crnih zrnaca u jelu upućuju na to da je korištena prava vanilija. Cijela mahuna vanilije koja se upotrebljavala kod izrade krema i sirupa može se izvaditi oprati, osušiti te ponovno upotrijebiti. Mahuna vanilije može se reciklirati, pa tako kada je iskoristite jednom, nikako je nemojte baciti. Spremite je u plastičnu ili staklenu posudu sa šećerom i na taj način izradite domaći vanilin šećer. Možete je također uroniti u nekoliko decilitara čiste votke, spremiti je na tamno mjesto i u manje od dva mjeseca uživati u domaćem ekstraktu od vanilije

 

Nenadmašni-ekstrakt-vanilije Možda vas zanima... Za mirisne slastice: Napravite svoj ekstrakt vanilije Špajza
 

Vanilija se upotrebljava kod izrade kolača, torti, sirupa, poširanja voća. Prepolovljene mahune mogu se poslagati po voću i zapeći u pećnici. Često se koristi uz čokoladu, a također obogaćuje čajeve i kavu. Manje se spominje uz slanu i kiselu hranu, no izvrsno paše uz plodove mora, posebice jastoga, Jakobove kapice, dagnje i piletinu. Pojačava slatkoću korjenastog povrća.

Kod kupnje mahuna pripazite da su crno-smeđe boje, sjajne i gipke. Najkvalitetnija vanilija dolazi iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog otočja, dok se indonezijska i tahićanska vanilija smatraju manje kvalitetnima.

Sladoled-od-vanilije | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Inspirirajte se našim receptima i pripremite neodoljive slatke delicije: 

Mille feuille s jagodama i vanilijom

Iznenađenje: Omiljena riža na mlijeku kakvu nikad niste probali!

Čokoladna pita s bademima

Palačinke s vanilijom

Poširane šljive s cimetom i vanilijom

Zasladite se domaćim sladoledom od vanilije

Kroasani s kremom od vanilije i višanja

Tiramisu od skute i vanilije

Vruća čokolada s vanilijom

 

Saznajte sve i o ovim začima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Kumin

Češnjak

Kapari

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.