Recepti Božić 14. prosinca 2024.

Blagdanska pečenja: recepti koji će ti sigurno uspjeti

Božić
25 MIN
180 MIN
8
SREDNJE
božić, pečena purica
Božićna pečena purica
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Božić i Nova godina su pred vratima pa će se na stolovima naći razna blagdanska pečenja. Uz ugodno obiteljsko druženje, za blagdane je gotovo pa neizostavno fino, sočno pečenje

Ni Božić ni Nova godina ne mogu proći bez nekog finog pečenja. Za Božić, najčešće se priprema perad - sočne i slasne pečene purice, patke, guske, ali i fina piletina zvijezde su blagdanskog stola. Za Novu godinu običaj je pak ispeći odojka, čija hrskava kožica i fino, sočno meso mame za stol. 

No hoćeš li peći teletinu, svinjetinu, janjetinu ili perad, to ostavljamo tebi – a predlažemo ti ove profinjene recepte, koji se spravljaju jednostavno i sigurno će ti uspjeti.

božićni ručak Možda vas zanima... Najbolje ideje za raskošan božićni ručak ili večeru Recepti

Brzi teleći odresci s viskijem i rižom

Ovo je izvrsno glavno jelo, koje izgleda kompliciranije nego što doista jest. Nemamo što drugo dodati, osim: fenomenalan recept! 

Ne gasi ekran dok kuham

Teleći odresci s viskijem i rižom
21 MIN
pripreme
22 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Teleći odrezak 4 kom
  • Brašno 1 žlica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Vrhnje za kuhanje 4 žlica
  • Riža 2 šalica
  • Goveđi temeljac 150 ml
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 1 prstohvat
  • Viski 70 ml
  • Luk 0,50 kom
Postupak
  1. Dobro poprži odreske na vrućem ulju s obje strane na tavi. Zatim ih izvadi iz tave, posoli i popapri i paprom te drži meso na toplom.


  2. U istoj tavi kratko poprži luk nasjeckan na kockice, pospi brašnom pa kratko poprži. Ulij viski.


  3. Pomiješaj temeljac s vrhnjem, umiješaj te kuhaj nekoliko minuta.


  4. Umak posoli i popapri te eventualno dodaj još malo viskija.


  5. Vrati meso u tavu i podgrij zajedno s umakom.


  6. Rižu skuhaj prema uputama s pakiranja. Posluži sve zajedno.


 | Author: Monika Borys/Unsplash Punjena rolana svinjetina foto: Monika Borys/Unsplash

Aromatično svinjsko pečenje

Ovo je svinjsko pečenje "na malo drugačiji način". Začini daju umaku izvrstan okus. 

Ne gasi ekran dok kuham

Aromatično svinjsko pečenje
23 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Goveđi temeljac 500 ml
  • Lovorov list 1 kom
  • Mažuran 1 svežanj
  • Suncokretovo ulje 3 žlica
  • Mljevena paprika - slatka 2 žlica
  • Papar 1 prstohvat
  • Ružmarin - grančica 1 kom
  • Sol 1 žličica
  • Svinjetina 1 kg
  • Koncentrat rajčice 3 žlica
  • Borovice 8 kom
  • Luk 3 kom
Postupak
  1. Oguli i ugrubo nareži luk na kockice. Meso dobro natrljaj solju i paprom. Zagrij ulje u posudi za pečenje pa dobro poprži svinjetinu sa svih strana.

    ad meso poprimi boju, umiješaj koncentrat rajčice, dodaj luk i kratko prži. Ulij temeljac.


  2. Dodaj začine i začinsko bilje pa meso peci u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko sat vremena.

    Često zalijevaj meso umakom od pečenja.


  3. Svinjeće pečenje neka odmara oko 10 minuta prekriveno aluminijskom folijom na tanjuru. Umak procijedi te začini po želji. Ako je presnažan, razrijedi ga s malo vode.


pečena govedina | Author: Valentina Recipes/Pinterest Goveđe pečenje foto: Valentina Recipes/Pinterest

Goveđe pečenje s medom

Ovo goveđe pečenje s medom sigurno će oduševiti tvoje goste. Zbog dugog pečenja na niskoj temperaturi meso će biti vrlo meko. 

Ne gasi ekran dok kuham

Goveđe pečenje s medom
24 MIN
pripreme
240 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Med 3 žlica
  • Lovorov list 3 kom
  • Suncokretovo ulje 3 žlica
  • Papar u zrnu 1 žlica
  • Govedina 3 kg
  • Ružmarin - grančica 3 kom
  • Sol 2 žličica
  • Papar 0,50 žličica
  • Timijan 3 kom
  • Borovice 6 kom
  • Voda 1 l
  • Crveno vino 500 ml
Postupak
  1. Operi pa posuši govedinu. Zagrij ulje u posudi za pečenje i dobro poprži meso sa svih strana. Dobro posoli i popapri.


  2. Dodaj luk narezan na kockice, češnjak, zgnječene borovice, lovorov list i kratko poprži. Zatim izvadi meso, premaži medom i ostavi na toplom.


  3. U umak od prženja ulij vino. Dodaj vodu, timijan, zrna papra i grančice ružmarina te ostavi na vatri da zakipi. Zatim vrati pečenje u umak.


  4. Stavi peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pusti da se peče na 90 stupnjeva oko 4 sata.


božić, pečena purica | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Blagdansko obilje: nadjeveni puran i hrpa priloga foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Nadjeveni puran 

S ovim punjenim puranom će božićni obrok doista biti prava svečanost. 

Ne gasi ekran dok kuham

Nadjeveni puran
25 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 125 g
  • Mljeveno meso - miješano 500 g
  • Riža 0,50 šalica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Pinjoli 100 g
  • Portugizac 700 ml
  • Sol 1 žličica
  • Puran - cijeli 3 kg
  • Sok od limuna 3 kom
  • Luk 2 kom
Postupak
  1. Purana posuši pa natrljaj limunovim sokom iznutra i izvana.


  2. Za nadjev poprži nasjeckani luk i mljeveno meso na zagrijanom ulju u loncu. Dodaj pola količine maslaca te poprži. Umiješaj sol, papar, rižu i pinjole. Ulij 200 ml vina, zakuhaj, ulij pola šalice vode i kratko kuhaj dok riža ne omekša.


  3. Nadjeni purana i zašij ga kuhinjskim koncem. Posoli, popapri i premaži kožu ostatkom maslaca te stavi na lim za masnoću iz pećnice.


  4. Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 3 sata. Pečenje prekrij aluminijskom folijom kako koža ne bi izgorjela te zalijevaj umakom u redovitim intervalima kako bi koža postala hrskava.


  5. Nakon pečenja isključi pećnicu i pusti da se meso peče još 30-ak minuta. Donji dio mesa možeš izbockati vilicom kako bi se mast mogla ocijediti.


Pečena svinjetina Možda vas zanima... Raspada se na dodir: Sporo pečeno meso Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.