Božić i Nova godina su pred vratima pa će se na stolovima naći razna blagdanska pečenja. Uz ugodno obiteljsko druženje, za blagdane je gotovo pa neizostavno fino, sočno pečenje
Ni Božić ni Nova godina ne mogu proći bez nekog finog pečenja. Za Božić, najčešće se priprema perad - sočne i slasne pečene purice, patke, guske, ali i fina piletina zvijezde su blagdanskog stola. Za Novu godinu običaj je pak ispeći odojka, čija hrskava kožica i fino, sočno meso mame za stol.
No hoćeš li peći teletinu, svinjetinu, janjetinu ili perad, to ostavljamo tebi – a predlažemo ti ove profinjene recepte, koji se spravljaju jednostavno i sigurno će ti uspjeti.
Ovo je svinjsko pečenje "na malo drugačiji način". Začini daju umaku izvrstan okus.
Ne gasi ekran dok kuham
Aromatično svinjsko pečenje
23 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Goveđi temeljac
500
ml
Lovorov list
1
kom
Mažuran
1
svežanj
Suncokretovo ulje
3
žlica
Mljevena paprika - slatka
2
žlica
Papar
1
prstohvat
Ružmarin - grančica
1
kom
Sol
1
žličica
Svinjetina
1
kg
Koncentrat rajčice
3
žlica
Borovice
8
kom
Luk
3
kom
Postupak
Oguli i ugrubo nareži luk na kockice. Meso dobro natrljaj solju i paprom. Zagrij ulje u posudi za pečenje pa dobro poprži svinjetinu sa svih strana.
ad meso poprimi boju, umiješaj koncentrat rajčice, dodaj luk i kratko prži. Ulij temeljac.
Dodaj začine i začinsko bilje pa meso peci u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko sat vremena.
Često zalijevaj meso umakom od pečenja.
Svinjeće pečenje neka odmara oko 10 minuta prekriveno aluminijskom folijom na tanjuru. Umak procijedi te začini po želji. Ako je presnažan, razrijedi ga s malo vode.
Goveđe pečenje
foto: Valentina Recipes/Pinterest
Goveđe pečenje s medom
Ovo goveđe pečenje s medom sigurno će oduševiti tvoje goste. Zbog dugog pečenja na niskoj temperaturi meso će biti vrlo meko.
Ne gasi ekran dok kuham
Goveđe pečenje s medom
24 MIN
pripreme
240 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Med
3
žlica
Lovorov list
3
kom
Suncokretovo ulje
3
žlica
Papar u zrnu
1
žlica
Govedina
3
kg
Ružmarin - grančica
3
kom
Sol
2
žličica
Papar
0,50
žličica
Timijan
3
kom
Borovice
6
kom
Voda
1
l
Crveno vino
500
ml
Postupak
Operi pa posuši govedinu. Zagrij ulje u posudi za pečenje i dobro poprži meso sa svih strana. Dobro posoli i popapri.
Dodaj luk narezan na kockice, češnjak, zgnječene borovice, lovorov list i kratko poprži. Zatim izvadi meso, premaži medom i ostavi na toplom.
U umak od prženja ulij vino. Dodaj vodu, timijan, zrna papra i grančice ružmarina te ostavi na vatri da zakipi. Zatim vrati pečenje u umak.
Stavi peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pusti da se peče na 90 stupnjeva oko 4 sata.
Blagdansko obilje: nadjeveni puran i hrpa priloga
foto: Patrycja Jadach/Unsplash
Nadjeveni puran
S ovim punjenim puranom će božićni obrok doista biti prava svečanost.
Ne gasi ekran dok kuham
Nadjeveni puran
25 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
125
g
Mljeveno meso - miješano
500
g
Riža
0,50
šalica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Pinjoli
100
g
Portugizac
700
ml
Sol
1
žličica
Puran - cijeli
3
kg
Sok od limuna
3
kom
Luk
2
kom
Postupak
Purana posuši pa natrljaj limunovim sokom iznutra i izvana.
Za nadjev poprži nasjeckani luk i mljeveno meso na zagrijanom ulju u loncu. Dodaj pola količine maslaca te poprži. Umiješaj sol, papar, rižu i pinjole. Ulij 200 ml vina, zakuhaj, ulij pola šalice vode i kratko kuhaj dok riža ne omekša.
Nadjeni purana i zašij ga kuhinjskim koncem. Posoli, popapri i premaži kožu ostatkom maslaca te stavi na lim za masnoću iz pećnice.
Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 3 sata. Pečenje prekrij aluminijskom folijom kako koža ne bi izgorjela te zalijevaj umakom u redovitim intervalima kako bi koža postala hrskava.
Nakon pečenja isključi pećnicu i pusti da se meso peče još 30-ak minuta. Donji dio mesa možeš izbockati vilicom kako bi se mast mogla ocijediti.