Imamo super ideju za savršen nedjeljni ručak oko kojeg se nećeš puno namučiti. Ipak, priprema je duga pa treba početi na vrijeme. Naime, predlažemo ti sporo pečeno meso, konkretno svinjski but, koji samo prije pečenja treba dobro nasoliti i utrljati začine po želji, a onda pustiti da pećnica odradi glavninu posla...
Kod sporo pečenog mesa najvažniji će biti dobar odabir posuđa, vrijeme pečenja i odabir povrća koje ćete kombinirati s mesom. Donosimo nekoliko ključnih činjenica koje trebaš znati prije upuštanja u dugotrajnu, mirisnu i slasnu pripremu mesa.
Na ovaj način možeš pripremati i guste gulaše ili slasna pečenja. Želiš li pripremati gulaš, svakako najprije kratko pirjaj veću količinu luka da dobiješ što gušću teksturu, a pripremaš li pečenje, dodaj više različitog povrća za bogatije okuse.
Posuda u kojoj se meso peče mora imati debelo dno te mora biti pogodna za pečenje u pećnici. Ne smije imati niti jedan plastični dio koji bi se mogao otopiti prilikom većih temperatura, a poželjno je da je u pitanju teška gusena posuda s poklopcem. Možete je pronaći i pod nazivom dutch oven.
Vrijeme pečenja najbolje ćete odrediti po količini mesa koje pripremaš, no najbolja opcija svakako će biti što dulje pečenje na što nižoj temperaturi. Tako je primjerice jednu kilu svinjetine potrebno peći oko 3 sata na temperaturi od oko 150 stupnjeva kako bi se meso na sam dodir počelo raspadati.
Iako će te mirisi mesa mamiti već iz pećnice, ne odustaj i ne vadi posudu iz pećnice prije vremena. Vjeruj, čekanje će se itekako isplatiti. Posudu možeš otklopiti tek pola sata prije nego bi meso trebalo izvaditi iz pećnice i samo u slučaju da je u posudi ostalo previše tekućine.
Kod odabira povrća, svakako se baziraj na onom korjenastom kojem je potrebno više vremena kako bi omekšalo. Tako pečenjima možeš dodati mrkvu, krumpir, celer i peršin u korijenu.
Dobar odabir bit će i rog paprika te cherry rajčice koje su okusima i teksturom divan dodatak baš svakom jelu čak i nakon dugotrajnog kuhanja.
Sporo pečeni svinjski but
Sastojci:
- svinjski but
- mrkva
- luk
- celer
- peršin (korijen i listovi)
- vino
- temeljac
- lovorov list
- sol, papar
Postupak:
- Meso najprije možeš držati u marinadi, no ako se na pečenje odlučiš isti dan kada meso pripremaš, samo ga posoli i popapri.
- U posudu s debelim dnom koja može u pećnicu stavi ulje, pusti da se zagrije, pa dodaj meso. Prži dok ne poprimi boju sa svih strana.
- Dodaj povrće nasjeckano na veće komade.
- Začini.
- Dodaj vino i temeljac ili vodu tako da prekrije meso, pa ubaci u pećnicu na 150 stupnjeva.
- Peci najmanje 3 sata ili dok se meso ne počne raspadati na dodir vilicom.
- Posluži uz prilog po želji ili tek krišku domaćeg kruha. Sjajan odabir bit će knedle od kruha.