Imamo super ideju za savršen nedjeljni ručak oko kojeg se nećeš puno namučiti. Ipak, priprema je duga pa treba početi na vrijeme. Predlažemo ti sporo pečeno meso, konkretno svinjski but, koji samo prije pečenja treba dobro nasoliti i utrljati začine po želji, a onda pustiti da pećnica odradi glavninu posla...
Za sporo pečeno meso najvažniji će biti dobar odabir posuđa, vrijeme pečenja i odabir povrća koje ćete kombinirati s mesom. Donosimo nekoliko ključnih činjenica koje trebaš znati prije upuštanja u dugotrajnu, mirisnu i slasnu pripremu mesa.
Na ovaj način možeš pripremati i guste gulaše ili slasna pečenja. Želiš li pripremati gulaš, svakako najprije kratko pirjaj veću količinu luka da dobiješ što gušću teksturu, a pripremaš li pečenje, dodaj više različitog povrća za bogatije okuse.
Koristi posudu s debelim dnom
Posuda u kojoj se meso peče mora imati debelo dno te mora biti pogodna za pečenje u pećnici. Ne smije imati niti jedan plastični dio koji bi se mogao otopiti prilikom većih temperatura, a poželjno je da je u pitanju teška gusena posuda s poklopcem, odnosno dutch oven.
Vrijeme pečenja najbolje ćete odrediti po količini mesa koje pripremaš, no najbolja opcija svakako će biti što dulje pečenje na što nižoj temperaturi. Tako je primjerice jednu kilu svinjetine potrebno peći oko 3 sata na temperaturi od oko 150 stupnjeva kako bi se meso na sam dodir počelo raspadati.
Iako će te mirisi mesa mamiti već iz pećnice, ne odustaj i ne vadi posudu iz pećnice prije vremena. Vjeruj, čekanje će se itekako isplatiti. Posudu možeš otklopiti tek pola sata prije nego bi meso trebalo izvaditi iz pećnice i samo u slučaju da je u posudi ostalo previše tekućine.
Mesu dodaj i puno povrća
Kod odabira povrća, svakako se baziraj na onom korjenastom kojem je potrebno više vremena kako bi omekšalo. Tako pečenjima možeš dodati mrkvu, krumpir, celer i peršin u korijenu.
Dobar odabir bit će i rog paprika te cherry rajčice koje su okusima i teksturom divan dodatak baš svakom jelu čak i nakon dugotrajnog kuhanja.