Dosadila ti je obična piletina? Ovaj recept za bang bang piletinu odličan je, ukusan i puno zdraviji od pohane i pržene verzije
Pretvaranje omiljenih jela iz restorana u zdravije i hranjivije verzije izvrstan je način poboljšanja prehrane bez odricanja od okusa koje voliš. Ovaj recept za bang bang piletinu iz slow cookera donosi sve omiljene arome klasične sečuanske kuhinje, prilagođene za sporo kuhanje.
Moderna verzija ovog jela često se sastoji od pohane pržene piletine poslužene s umakom od majoneze. Tradicionalno jelo, međutim, više nalikuje usitnjenoj piletini i tanko rezanim krastavcima u začinjenom umaku.
Vjeruje se kako je ovo jelo nastalo kao street food iz ranih 1900-ih u Szechuan pokrajini u gradu Hang Yang Ba. Naziv "bang bang" potječe od alata koji se koristi za omekšavanje poširane piletine kako bi se lakše usitnila i bolje upila okus umaka, koji se obično pravi od sojina sosa, rižinog octa, chili ulja, sezama, đumbira, češnjaka i začina.
Ovaj recept je odličan jer je ukusan i puno zdraviji od pohane i pržene verzije. Tijekom dugog sporog kuhanja, piletina će upiti aromatični umak koji ima savršenu količinu pikantnosti od đumbira, five spicezačina i sečuanskoga papra. Za dodatnu pikantnost, posluži jelo s ljutim umakom kao što je srirache.
Ne gasi ekran dok kuham
Bang bang piletina iz slow cookera
10 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileći zabatak - otkošteni
680
g
Sol
0,50
žličica
Soja umak
0,25
šalica
Rižin ocat
2
žlica
Chili ulje
2
žlica
Tahini
2
žlica
Češnjak
3
režanj
Đumbir - svježi
1
žlica
Sečuanski papar
2
žličica
Five spice
1
žličica
Krastavac
1
kom
Sjemenke bijelog sezama
Mladi luk
Postupak
Piletinu nareži na komade veličine zalogaja te posoli.
Dodaj piletinu u slow cooker.
U zdjeli pomiješaj sojin umak, rižin ocat, chili ulje, tahini, zgnječeni češnjak, naribani đumbir, sečuanski papar i začin five spice. Pjenjačom sjedini sastojke umaka. Prelij umak preko piletine.
Postavi slow cooker na visoku temperaturu i kuhaj 3 sata.
Tijekom kuhanja piletinu promiješaj dvaput.
Na pladanj složi krastavac narezan na tanke štapiće. Žlicom dodaj piletinu u sredinu pladnja i prelij ostatkom umaka iz slow cookera.
Pospi sezamovim sjemenkama i sitno nasjeckanim mladim lukom.