Recepti Tjestenina 13. ožujka 2025.

Sočna karipska makaroni pita

Tjestenina
35 MIN
50 MIN
20
JEDNOSTAVNO
karipska makaroni pita
Karipska makaroni pita
foto: Mission Food Adventure/Pinterest
Ako voliš kremasti mac & cheese i želiš isprobati nešto drugačije, ova verzija donosi karipski zaokret u ovo popularno američko jelo

Ima dana kad žališ samo kupiti kartu i otputovati na daleku destinaciju? Ako se pronalaziš u ovoj rečenici, vrijeme je za plan. Za početak, onaj kulinarski jer možda ne možeš odletjeti na Karibe, ali možeš Karibe dovesti k sebi. I to uz ovu sočnu, kremastu i prefinu tjesteninu sa sirom. U obliku pite!

Raskoš okusa

Makaroni pita priprema se diljem Kariba, uz male razlike ovisno o zemlji i osobnim preferencijama. No osnovni principi ostaju isti.

Bucatini ili makaroni začinjavaju se ljutim papričicama, češnjakom, ponekad lukom i raznim suhim začinima, a zatim se sve poveže kondenziranim mlijekom, kečapom, senfom i velikom količinom bijelog i žutog cheddar sira. Smjesa se peče dok ne postane zlatno-smeđa i čvrsta – treba zadržati oblik prilikom rezanja.

Ne gasi ekran dok kuham

Karipska makaroni pita
35 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
20
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Sol 1,50 žlica
  • Tjestenina 450 g
  • Maslac 2 žlica
  • Kondenzirano mlijeko 700 ml
  • Kečap 3 žlica
  • Gorušica 2 žlica
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Ljuta papričica 3 kom
  • Luk 0,25 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Crni papar 1 žličica
  • Paprika 1 žličica
  • Kajenska papričica 0,50 žličica
  • Jaje 2 kom
  • Bijeli cheddar 230 g
  • Žuti cheddar 450 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C.


  2. U velikom loncu zakuhaj vodu i dodaj 1 žlicu soli. Dodaj tjesteninu i odmah promiješaj kako se ne bi slijepila. Kuhaj je prema uputama na pakiranju, povremeno miješajući.


  3. Ocijedi kuhanu tjesteninu i vrati je u isti lonac. Dodaj maslac i dobro promiješaj dok se potpuno ne otopi i tjestenina ne postane glatka i sjajna. Poklopi lonac i ostavi ga sa strane dok pripremaš ostale sastojke.


  4. Dok se tjestenina kuha, u srednje velikoj zdjeli ili mjernoj posudi zapremine 1 litar pjenjačom dobro izmiješaj kondenzirano mlijeko, jaja, kečap i senf. Miješaj dok smjesa ne postane glatka i homogena. Ostavi sa strane.


  5. U maloj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj naribani luk, protisnuti češnjak i nasjeckane ljute papričice te ih pirjaj oko 5 minuta, dok ne omekšaju i ne zamirišu. Makni s vatre.


  6. Dodaj pirjane sastojke u tjesteninu. Začini crnim paprom, paprikom, 1 žličicom soli i kajenskom papričicom (ako je koristiš). Dobro promiješaj kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.

    Prelij mliječnu smjesu preko začinjene tjestenine i dobro promiješaj. Postupno dodaj otprilike 3/4 količine sira, malo-pomalo, i nastavi miješati dok se sir ne sjedini s ostalim sastojcima. Nije potrebno da se potpuno otopi.

    Smjesu prebaci u kalup za pečenje veličine 22x30 cm (ili aluminijski kalup slične veličine). Po vrhu ravnomjerno rasporedi preostali sir.



  7. Pokrij kalup aluminijskom folijom i peci 25 minuta. Zatim ukloni foliju i nastavi peći dok površina ne postane zlatno-smeđa i sir ne počne stvarati mjehuriće, još otprilike 20 minuta.

    Ako želiš tamniju i hrskaviju koricu, produži pečenje za dodatnih 5-6 minuta. Kada je pita gotova, ne smije se micati ako lagano protreseš kalup.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

214 kcal

10 %

MASTI

14,00 g

19 %

KOLESTEROL

0,25 g

0 %

UH

11,00 g

4 %

PROTEINI

11,00 g

22 %

Ako si želiš olakšati posao, možeš pripremiti i složiti pitu unaprijed, zatim je pokriti i staviti u hladnjak do sljedećeg dana, kada je samo treba ispeći.

Svi su ludi za tjesteninom. Isprobaj je i na ove načine!

Zapečeni špageti Možda vas zanima... Zapečeni špageti sa 5 vrsta sira - sve što ti danas treba Recepti Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza tjestenina Možda vas zanima... Tjestenina u slasnom umaku od povrća Recepti tjestenina, pesto Možda vas zanima... TJESTENINA 8 pogrešaka kod kuhanja i kako ih izbjeći Recepti tjestenina s pečenom brokulom recept Možda vas zanima... Tjestenina s pečenom brokulom i češnjakom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:26 13. Ožujak 2025.

    odlično