Ako voliš kremasti mac & cheese i želiš isprobati nešto drugačije, ova verzija donosi karipski zaokret u ovo popularno američko jelo
Ima dana kad žališ samo kupiti kartu i otputovati na daleku destinaciju? Ako se pronalaziš u ovoj rečenici, vrijeme je za plan. Za početak, onaj kulinarski jer možda ne možeš odletjeti na Karibe, ali možeš Karibe dovesti k sebi. I to uz ovu sočnu, kremastu i prefinu tjesteninusa sirom. U obliku pite!
Raskoš okusa
Makaroni pita priprema se diljem Kariba, uz male razlike ovisno o zemlji i osobnim preferencijama. No osnovni principi ostaju isti.
Bucatini ili makaroni začinjavaju se ljutim papričicama, češnjakom, ponekad lukom i raznim suhim začinima, a zatim se sve poveže kondenziranim mlijekom, kečapom, senfom i velikom količinom bijelog i žutog cheddar sira. Smjesa se peče dok ne postane zlatno-smeđa i čvrsta – treba zadržati oblik prilikom rezanja.
Ne gasi ekran dok kuham
Karipska makaroni pita
35 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
20
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Sol
1,50
žlica
Tjestenina
450
g
Maslac
2
žlica
Kondenzirano mlijeko
700
ml
Kečap
3
žlica
Gorušica
2
žlica
Suncokretovo ulje
2
žlica
Ljuta papričica
3
kom
Luk
0,25
kom
Češnjak
3
režanj
Crni papar
1
žličica
Paprika
1
žličica
Kajenska papričica
0,50
žličica
Jaje
2
kom
Bijeli cheddar
230
g
Žuti cheddar
450
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C.
U velikom loncu zakuhaj vodu i dodaj 1 žlicu soli. Dodaj tjesteninu i odmah promiješaj kako se ne bi slijepila. Kuhaj je prema uputama na pakiranju, povremeno miješajući.
Ocijedi kuhanu tjesteninu i vrati je u isti lonac. Dodaj maslac i dobro promiješaj dok se potpuno ne otopi i tjestenina ne postane glatka i sjajna. Poklopi lonac i ostavi ga sa strane dok pripremaš ostale sastojke.
Dok se tjestenina kuha, u srednje velikoj zdjeli ili mjernoj posudi zapremine 1 litar pjenjačom dobro izmiješaj kondenzirano mlijeko, jaja, kečap i senf. Miješaj dok smjesa ne postane glatka i homogena. Ostavi sa strane.
U maloj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj naribani luk, protisnuti češnjak i nasjeckane ljute papričice te ih pirjaj oko 5 minuta, dok ne omekšaju i ne zamirišu. Makni s vatre.
Dodaj pirjane sastojke u tjesteninu. Začini crnim paprom, paprikom, 1 žličicom soli i kajenskom papričicom (ako je koristiš). Dobro promiješaj kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.
Prelij mliječnu smjesu preko začinjene tjestenine i dobro promiješaj. Postupno dodaj otprilike 3/4 količine sira, malo-pomalo, i nastavi miješati dok se sir ne sjedini s ostalim sastojcima. Nije potrebno da se potpuno otopi.
Smjesu prebaci u kalup za pečenje veličine 22x30 cm (ili aluminijski kalup slične veličine). Po vrhu ravnomjerno rasporedi preostali sir.
Pokrij kalup aluminijskom folijom i peci 25 minuta. Zatim ukloni foliju i nastavi peći dok površina ne postane zlatno-smeđa i sir ne počne stvarati mjehuriće, još otprilike 20 minuta.
Ako želiš tamniju i hrskaviju koricu, produži pečenje za dodatnih 5-6 minuta. Kada je pita gotova, ne smije se micati ako lagano protreseš kalup.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
214 kcal
10 %
MASTI
14,00 g
19 %
KOLESTEROL
0,25 g
0 %
UH
11,00 g
4 %
PROTEINI
11,00 g
22 %
Ako si želiš olakšati posao, možeš pripremiti i složiti pitu unaprijed, zatim je pokriti i staviti u hladnjak do sljedećeg dana, kada je samo treba ispeći.
Svi su ludi za tjesteninom. Isprobaj je i na ove načine!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.