Recepti 21. prosinca 2016.

Sočna rebrica sa sezamom i medom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pomaknite granicu pripremanja rebrica i isprobajte nešto potpuno novo

Većina ljudi voli jesti pečena rebrica, ali ih većina i priprema na sličan ili isti način. Donosimo sjajan recept za rebrica na kineski - s medom i sezamom. Sigurni smo da, tko god ih proba, neće ostati ravnodušan. Za ovaj recept, možete koristiti gotovo bilo koja rebrica, no mi preporučujemo rebrica od odojka - za najsočnije i najmekše meso. Poslužite ih još topla i uživajte u njima bez ičega! 

Sastojci:

  • 1 kg rebrica od odojka ( u komadu, prepoloviti ih na dva dijela)
  • 1 luk, oguljen i narezan na 4 dijela
  • 1 mrkva, narezana na kolutiće
  • 1 komadić svježeg đumbira (1/2 cm)
  • Cijela glavica češnjaka, prepolovljena po sredini, neoguljena
  • 1 šalica umaka od soje (soja sosa)
  • Voda

Priprema:

  1.  Staviti rebrica na dno lonca s debljim dnom; poslagati povrće i zaliti vodom tako da voda prekrije sve.
  2. Pustiti da zakuha i smanjiti temperaturu na najnižu. Kuhati oko 1 1/2 h do 2 h - dok rebrica ne omekšaju
  3. Izvaditi rebrica i ocijediti ih iz povrća i vode.
  4. Za vrijeme kuhanja rebrica, pripremiti umak:
  • 2 žlice hoisin umaka (možete ga napraviti od 4 žlice umaka od soje, 2 žlice maslaca od kikirikija, 1 žlice meda, malo papra i chilija u prahu te malo češnjaka)
  • 2 žlice umaka od kamenica (možete ga zamijeniti s 2 žlice umaka od soje)
  • 1 žlica rižinog vinskog octa (možete ga zamijeniti jabučnim octom)
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 žlica sriracha umaka
  • 1/3 šalice meda
  • 1 luk narezan na trakice
  • 1 žlica poprženog sezama
  1. U manjoj posudi pomiješati sastojke za umak (osim luka i sezama) 
  2. Zagrijati pećnicu na 250 stupnjeva
  3. Premazati kuhana rebrica pripremljenim umakom i poslagati ih u posudu za pečenje te staviti peći dok ne postanu tamno zlatni, a umak se počne karamelizirati
  4. Kada su rebrica pečena, izvaditi ih i narezati na komade
  5. Poslužiti s narezanim lukom i posipano prženim sezamom

Uživajte i dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.