Recepti 13. listopada 2014.

Špageti s morskim plodovima

Špageti-s-morskim-plodovima
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Tjestenina frutti di mare popularni je talijanski specijalitet s dagnjama, lignjama i kozicama

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 650

Potrebno vam je

  • 3 žlica ulje maslinovo
  • 1 kom luk ,crveni
  • 2 režanj češnjak
  • 5 dl pelati
  • 0.25 mala žlica čili papričica,sušena
  • 450 g dagnja
  • 450 g lignja
  • 4 žlica vino bijelo
  • 0.50 kom limun
  • 450 g špageti
  • papar
  • sol
  • 12 kom kozica velika
  • 3 žlica peršin, list

Priprema

  1. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Limun narežemo. Lignje očistimo i narežemo na kolute. Kozice ogulimo i očistimo.
  2. Zagrijemo ulje i na slaboj vatri u tavi popržimo luk i češnjak, miješajući od 3 do 4 minute. Dodamo rajčicu i čili papričice i ostavimo da lagano vrije jednu minutu.
  3. U veliki lonac stavimo dagnje i lignje s vinom i limunom, poklopimo i pustimo da zavre. Kuhamo, povremeno tresući lonac, od 3 do 4 minute. Sklonimo s vatre, ocijedimo tekućinu i sačuvamo je.
  4. Izvadimo limun i neotvorene školjke. Meso dagnji izvadimo iz školjki. Špagete skuhamo u zasoljenoj vodi, prema uputama na pakiranju.
  5. U umak dodamo tekućinu od kuhanja dagnji i lignji pa nepoklopljeno lagano prokuhamo od 2 do 3 minute.
  6. Dodamo kozice i pirjamo, miješajući, oko 2 minute. Umiješamo dagnje i peršin, posolimo i popaprimo. Tjesteninu ocijedimo, vratimo je u lonac i pomiješamo s umakom. Prebacimo u veliku zdjelu za posluživanje i poslužimo.

Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.