gastro postao
Tjestenina frutti di mare popularni je talijanski specijalitet s dagnjama, lignjama i kozicama
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 650
Potrebno vam je
- 3 žlica ulje maslinovo
- 1 kom luk ,crveni
- 2 režanj češnjak
- 5 dl pelati
- 0.25 mala žlica čili papričica,sušena
- 450 g dagnja
- 450 g lignja
- 4 žlica vino bijelo
- 0.50 kom limun
- 450 g špageti
- papar
- sol
- 12 kom kozica velika
- 3 žlica peršin, list
Priprema
- Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Limun narežemo. Lignje očistimo i narežemo na kolute. Kozice ogulimo i očistimo.
- Zagrijemo ulje i na slaboj vatri u tavi popržimo luk i češnjak, miješajući od 3 do 4 minute. Dodamo rajčicu i čili papričice i ostavimo da lagano vrije jednu minutu.
- U veliki lonac stavimo dagnje i lignje s vinom i limunom, poklopimo i pustimo da zavre. Kuhamo, povremeno tresući lonac, od 3 do 4 minute. Sklonimo s vatre, ocijedimo tekućinu i sačuvamo je.
- Izvadimo limun i neotvorene školjke. Meso dagnji izvadimo iz školjki. Špagete skuhamo u zasoljenoj vodi, prema uputama na pakiranju.
- U umak dodamo tekućinu od kuhanja dagnji i lignji pa nepoklopljeno lagano prokuhamo od 2 do 3 minute.
- Dodamo kozice i pirjamo, miješajući, oko 2 minute. Umiješamo dagnje i peršin, posolimo i popaprimo. Tjesteninu ocijedimo, vratimo je u lonac i pomiješamo s umakom. Prebacimo u veliku zdjelu za posluživanje i poslužimo.
Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata