Znaš li da su Spaghetti alla Nerano prvo jelo napuljske kulinarske tradicije koje je oduvijek osvajalo svojom istinskom jednostavnošću? Podrijetlo ovog tipičnog jela okruženo je raznim legendama, a najraširenija i najpriznatija povezuje ideju o ovom receptu iz 1950-ih godina: jedan je ugostitelj iz malog zaljeva Nerano odlučio dodati Provolone del Monaco (sir prepun začina, tipičan za planine Lattari) svojoj tjestenini – a ostalo je povijest.
Tajna izvrsnosti ovog jela leži upravo u njegovoj nevjerojatnoj kremoznosti te u neusporedivom okusu začinjenog sira. Dok čekaš priliku da kušaš tipične špagete alla Nerano u nekom od cjenjenijih talijanskih restorana u gradu ili na obali, pozivamo te da ovu deliciju (ili približnu varijantu) napraviš kod kuće, kušajući našu ukusnu verziju!
Špageti s umakom od sira i kruščićima od češnjaka
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g tankih špageta
- 100 ml temeljca
- 150 g bijelog kruha
- 3 češnja češnjaka
- 80 g maslaca
- 100 g naribanog parmezana
Priprema:
- Uzmi kruh, odreži mu koricu i nareži ga na kockice. Oljušti 3 češnja češnjaka pa 1 češanj uzdužno prereži, a ostala 2 sitno nasjeckaj.
- Zagrij na tavi 20 g maslaca, dodaj prepolovljeni češnjak i kockice kruha te ih prži 3-4 minute, dok ne porumene.
- Zagrij u loncu 60 g maslaca sa sjeckanim češnjakom dok se maslac ne počne pjeniti, a zatim dodaj 100 g naribanog parmezana te miješaj na vatri još 1-2 minute.
- U međuvremenu skuhaj al dente tjesteninu u većoj količini posoljene vode. Dok ih ocijediš, sačuvaj 100 ml vode od kuhanja. Tjesteninu umiješaj u umak od sira, ulij 80-100 ml vode od kuhanja te sve skupa dobro posoli i popapri.
- Špagete posluži s kruščićima aromatiziranima češnjakom i, po želji, ukrasi začinskim biljem.