Recepti 04. svibnja 2023.

Špageti s umakom od sira i kruščićima od češnjaka

Spaghetti alla Nerano
Spaghetti alla Nerano foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tajna izvrsnosti ovog jela leži upravo u njegovoj nevjerojatnoj i ukusnoj kremoznosti te u neusporedivom okusu začinjenog sira. Tanki špageti s umakom od sira i kruščićima od češnjaka su ono što ti treba za brzi ručak

Znaš li da su Spaghetti alla Nerano prvo jelo napuljske kulinarske tradicije koje je oduvijek osvajalo svojom istinskom jednostavnošću? Podrijetlo ovog tipičnog jela okruženo je raznim legendama, a najraširenija i najpriznatija povezuje ideju o ovom receptu iz 1950-ih godina: jedan je ugostitelj iz malog zaljeva Nerano odlučio dodati Provolone del Monaco (sir prepun začina, tipičan za planine Lattari) svojoj tjestenini – a ostalo je povijest. 

 

Ravioli Možda vas zanima... Jastučići s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka Recepti

 

Tajna izvrsnosti ovog jela leži upravo u njegovoj nevjerojatnoj kremoznosti te u neusporedivom okusu začinjenog sira. Dok čekaš priliku da kušaš tipične špagete alla Nerano u nekom od cjenjenijih talijanskih restorana u gradu ili na obali, pozivamo te da ovu deliciju (ili približnu varijantu) napraviš kod kuće, kušajući našu ukusnu verziju!

 

 | Author: Shutterstock Spaghetti alla Nerano foto: Shutterstock

Špageti s umakom od sira i kruščićima od češnjaka

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g tankih špageta
  • 100 ml temeljca
  • 150 g bijelog kruha
  • 3 češnja češnjaka
  • 80 g maslaca
  • 100 g naribanog parmezana

 

Makaroni sa sirom Možda vas zanima... Zapečena tjestenina sa sirom slavnog chefa Recepti

 

Priprema:

  1. Uzmi kruh, odreži mu koricu i nareži ga na kockice. Oljušti 3 češnja češnjaka pa 1 češanj uzdužno prereži, a ostala 2 sitno nasjeckaj.
  2. Zagrij na tavi 20 g maslaca, dodaj prepolovljeni češnjak i kockice kruha te ih prži 3-4 minute, dok ne porumene.
  3. Zagrij u loncu 60 g maslaca sa sjeckanim češnjakom dok se maslac ne počne pjeniti, a zatim dodaj 100 g naribanog parmezana te miješaj na vatri još 1-2 minute.
  4. U međuvremenu skuhaj al dente tjesteninu u većoj količini posoljene vode. Dok ih ocijediš, sačuvaj 100 ml vode od kuhanja. Tjesteninu umiješaj u umak od sira, ulij 80-100 ml vode od kuhanja te sve skupa dobro posoli i popapri. 
  5. Špagete posluži s kruščićima aromatiziranima češnjakom i, po želji, ukrasi začinskim biljem.

 

Tjestenina sa sirom i brokulom Možda vas zanima... Brzinske penne sa sirom i brokulom Marthe Stewart Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:45 04. Svibanj 2023.

    mmm kako dobro