gastro postao
Francuski specijalitet s krumpirom, kiselim vrhnjem i češnjakom
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 243
Potrebno vam je
- 1 žlica maslac, slani
- 1100 g krumpir, zreli
- 2.50 šalica vrhnje kiselo (20% masti)
- 1.50 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 1 režanj češnjak
- 1 žličica sol
- 0.25 žličica bijeli papar
- 115 g gruyere sir
- 0.13 žlica muškatni oraščić
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205°C, a maslacem premažite posudu za pečenje. Ogulite i narežite krumpire pa ih stavite u posudu s hladnom vodom te ocijedite.
- Zakuhajte vrhnje, mlijeko i češnjak. Dodajte krumpire, sol i papar te kuhajte povremeno miješajući oko 20 min. Premjestite pola krumpira u posudu za pečenje i pospite s pola sira. Dodajte ostatak krumpira i polijte smjesom s vrhnjem da pokrije krumpire.
- Pospite preostalim sirom i pecite u pećnici 40- 45 min. Prije posluživanja pospite krumpire muškatnim oraščićem.