Recepti 13. listopada 2014.

Srdele na savuri/na saor

Srdele na savuri/na saor
gastro postao gastro.24sata.hr
Srdele na 'savuru' najbolje su sutradan, a mogu trajati nekoliko dana

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 587

Potrebno vam je

  • 1000 g srdela
  • 1 kom češnjak
  • 1.50 dl ulje maslinovo
  • 4 žlica vinski ocat
  • 1 grančica ružmarin
  • 3 žlica peršin, list
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Srdele se očiste i izvadi im se utroba, no ostave se glave te ih se dobro obriše krpom.
  2. Posole se i popapre, poškrope uljem pa ih se peče ili na vrelim gradelama ili „na suho“ (bez ulja) u pećnici ugrijanoj na 250 °C. Kada su gotove, slože se u nemetalnu zdjelu tako da glava jedne bude uz rep druge.
  3. U tavi se na maslinovom ulju na laganoj vatri zažuti narezani češnjak, doda peršin, dvadesetak listića ružmarina i kvasina. Kada sve zajedno uzavrije, poliju se srdele, a zdjela poklopi. Ovo je osnovni recept, no postoje brojne varijacije. Primjerice, može se uz češnjak koristiti i kapula rezana na rebarca, a kvasini dodati i suho bijelo vino ili čak koja žlica prošeka. Jedino nepromjenljivo pravilo jest da „marinada“ prekrije ribu te da odstoji u hladnjaku barem do sutradan.

Izvor 'Kušaj i slušaj Dalmaciju 1'; Zlatko Gall

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.