gastro postao
Srdele na 'savuru' najbolje su sutradan, a mogu trajati nekoliko dana
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 587
Potrebno vam je
- 1000 g srdela
- 1 kom češnjak
- 1.50 dl ulje maslinovo
- 4 žlica vinski ocat
- 1 grančica ružmarin
- 3 žlica peršin, list
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Srdele se očiste i izvadi im se utroba, no ostave se glave te ih se dobro obriše krpom.
- Posole se i popapre, poškrope uljem pa ih se peče ili na vrelim gradelama ili „na suho“ (bez ulja) u pećnici ugrijanoj na 250 °C. Kada su gotove, slože se u nemetalnu zdjelu tako da glava jedne bude uz rep druge.
- U tavi se na maslinovom ulju na laganoj vatri zažuti narezani češnjak, doda peršin, dvadesetak listića ružmarina i kvasina. Kada sve zajedno uzavrije, poliju se srdele, a zdjela poklopi.
Ovo je osnovni recept, no postoje brojne varijacije. Primjerice, može se uz češnjak koristiti i kapula rezana na rebarca, a kvasini dodati i suho bijelo vino ili čak koja žlica prošeka. Jedino nepromjenljivo pravilo jest da „marinada“ prekrije ribu te da odstoji u hladnjaku barem do sutradan.
Izvor 'Kušaj i slušaj Dalmaciju 1'; Zlatko Gall