Voće s roštilja? Apsolutno da! Ako to još uvijek nije na tvojoj to-do listi, onda ne znaš kakve genijalne okuse propuštaš.
Pečene jabuke ili breskve na žaru s ricottom, bademima i medom pravi su grešni užitci koji će svaku prigodu učiniti još nezaboravnijom. Svaki recept za ove deserte predstavlja savršeni balans okusa i ostavlja svakoga u žudnji za još jednim zalogajem.
Primjerice, dodatak tostiranih badema dodaje element hrskavosti ovom raskošnom užitku i čini ga savršenom poslasticom za uživanje nakon obilnijeg obroka. Prigode kao što su ljetne zabave, večeri igara, spojevi i(li) obiteljska druženja prava su prigoda za uživanje u ovim receptima i zasigurno će impresionirati tvoje goste.
Grilane jabuke sa slaninom
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 jabuke
- sok od 1 limuna
- 1 luk
- 50 g mesnate slanine
- 1 žlica meda
- 50 g sira s plavom plemenitom plijesni (primjerice, gorgonzole)
Postupak:
- Jabuke operi, obriši, razreži na četvrtine ili osmine, odstrani im koštice i odmah ih pokapaj sokom od limuna. Pripremljene kriške jabuka peci 5-6 minuta na roštilju uz okretanje.
- Oljušti luk i nasitno ga nasjeckaj. Slaninu isprži dok ne porumeni u aluminijskoj posudici bez rupica, a zatim dodaj luk i pirjaj ga dok ne bude staklast.
- Rasporedi jabuke na tanjure, pokapaj ih s malo zagrijanim medom pa na to stavi slaninu s lukom i izmrvljeni sir.
Breskve sa žara s ricottom
Sastojci (za 4 osobe):
- 250 g ricotte
- 2 žlice šećera
- ½ limuna
- 200 g badema u listićima
- 4 žlice meda
- 4 velike breskve
- 1 žlica maslaca
Postupak:
- Limun operi u vrućoj vodi i posuši pa mu naribaj koricu i iscijedi sok.
- Oboje umiješ u ricottu sa šećerom da dobiješ glatku kremu. Listiće badema poprži u teflonskoj tavi bez masnoća da porumene, a zatim ih u metalnoj zdjelici izmiješaj sa 4 žlice meda i stavi na stranu.
- Breskve operi, prereži ih popola i izvadi im košticu. Stavi ih prerezanom stranom prema dolje na vruć roštilj i peci oko 4 minute. Dotle sa strane na rešetku stavi zdjelicu s bademima da se zagriju.
- U 4 desertne zdjelice stavi po malo kreme od ricotte, na nju složi 2 polovice breskve te na vrh rasporedi ostatak kreme. Pospi bademima s medom i posluži.
Isprobaj i ove recepte...