Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 27. svibnja 2021.

Ne mora uvijek biti samo luk: Super prilozi koji sjajno idu uz roštilj

Krumpir i grah salata, krastavci s vrhnjem, miješana salata ili pomfrit uvijek su dobra ideja, no još bolja je isprobati nešto novo! foto: Getty Images

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Tko kaže da u prvom planu mora biti meso? Savršeni prilog ponekad je teško pronaći, stoga ćemo ti olakšati potragu!

Meso i povrće ili općenito jela s roštilja mnogima su omiljeni dio proljeća i ljeta. Jednostavna za pripremu, relativno brzo gotova, zdrava i ukusna. No, tko kaže da fokus uvijek mora biti upravo na njima? Ove godine, više promisli o prilozima koji će od običnog ručka napraviti nešto novo i egzotično te uz pomoć njih otputuj u udaljene krajeve svijeta!

Krumpir i grah salata, krastavci s vrhnjem, miješana salata ili pomfrit uvijek su dobra ideja, no još bolja je isprobati nešto novo! Iako su klasični prilozi s razlogom dobili taj epitet, ukusni su i sjajno se slažu s ćevapčićima, pljeskavicama i roštiljkama, posebno ovima iz Ravlić Grill&Chill asortimana, ove sezone roštiljanja odvaži se, napravi korak u novom smjeru te isprobaj recepte koji te čekaju u nastavku!

Tri sjajna priloga uz roštilj

Osim svježe salate od domaćih proizvoda iz vrta, u nastavku potraži recepte za zapečeni ljuti grah, kremastu salatu od kukuruza ili coleslaw te sotirane tikvice!

 

Možda vas zanima... Coleslaw salata: Savršeno jednostavna i kremasta Recepti

 

Zapečeni grah

Iako smo ga možda i najviše navikli jesti u varivima ili u salatama, zapečeni grah također je popularno glavno jelo, no u ovom slučaju i prilog. Mnoštvo je načina na koje ga možeš pripremiti - od sastojaka koje već imaš u hladnjaku i moraš ih iskoristiti, do meksičke varijante s ljutim papričicama, nasjeckanom paprikom, lukom i slaninom u njemu, do one bostonske, popularne u brojnim zalogajnicama diljem Amerike. Za koju god opciju se odlučiš, jedno je sigurno, pogriješila ne budeš, a sjajno će se složiti s roštiljkama!

Naravno, možeš koristiti domaći grah i prethodno ga skuhati, a možeš koristiti i onaj domaći. Ovisno o kojoj varijanti jela se odlučiš, posloži skuhani grah u vatrostalnu posudu - red graha, red paprike, red luka i ponovi sve dok imaš smjese. Zatim podlij s malo pasirane rajčice, vode te po želji ulja. Peci na zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, a pred kraj možeš i posipati sirom koji će se otopiti i stvoriti hrskavi pokrov odozgora. Tako slastan, mekan i ljut idealan je prilog uz roštiljke koje čak, kada je loše vrijeme, možeš i narezati na kolute i posložiti unutar njega prije pečenja!

 

Možda vas zanima... Bostonski zapečeni grah - ovakav još niste isprobali! Recepti

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Kremasta salata od kukuruza

Kuhan ili pečen, kukuruz s grilla u klipu ili u salati gotovo je svejedno. U ovom prilogu uživat će kako mladi, tako i oni nešto stariji, no možda ćeš ga najlakše konzumirati ako pripremiš laganu i kremastu salatu od njega koja će se sjajno složiti s ćevapčićima. Sve što ti je potrebno za nju jest:

  • kilogram kukuruza 
  • 150 g crvene paprike 
  • 40 g ljubičastog luka
  • 120 g grčkog jogurta
  • 100 ml majoneze
  • sol, papar i ostali začini po želji

Sve dobro promiješaj te uživaj u sjajnom okusu i mekoj teksturi koja će se vrhunski složiti s pečenim ćevapčićima, mekima iznutra, hrskavima i zapečenima izvana. Ova toplo-hladna kombinacija savršen je par!

 

Možda vas zanima... Dvije odlične verzije grilanog kukuruza Špajza

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Sotirane tikvice s češnjakom i maslacem

Za one koji paze na liniju prije odlaska na more, osim voćnih salata koje su također popularne uz roštilj, uvijek je tu tikvica. Ovo veoma zahvalno povrće, veoma je ukusno, zdravo, a brzo se priprema. Osim pohanih ili tikvica s ražnjića, uvijek ih možeš i sotirati i poslužiti uz pljeskavice s roštilja. Sve što ti je potrebno jest:

  • 0,50 kg tikvica 
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica mljevenog češnjaka 
  • sol, papar
  • 1 mladi luk 
  • 25 g ribanog parmezana 
  • malo soka od limuna

Na tebi je kako ćeš narezati tikvice. Kolutiće, polumjesece ili kockice. Nakon što otopiš maslac, na njega stavi tikvice i češnjak te peci povremeno miješajući. Pričekaj da omekšaju i porumene, zatim ih začini i posipaj začinima te sirom i mladim lukom. Posluži i uživaj! Osim svakog jela zasebno, možeš si po želji složiti i burger. Između dva komada peciva stavi jednu pljeskavicu, na nju listić sira, sotirane tikvice i uživaj u kombinaciji okusa!

 

Možda vas zanima... Salata od jagoda idealno pristaje uz meso s roštilja Špajza

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Stoga, isprobaj nove linije proizvoda Mesne industrije Ravlić pod nazivom Slavonski okusi roštilja, jer kad smo ikad čuli da se netko iz Slavonije vratio gladan! Slavonske okuse roštilja s kulenom i slaninom potraži na nekoj od lokacija navedenih OVDJE.

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.