Nakon uspjeha sa Street sarmom na zagrebačkom Fuliranju, Market Street Food & Drinks, ove godine se na YES Feel Good Festivalu predstavio sa svojim carstvom rižota, a na njihovoj kućici smo sreli Frana i Luciju i uspjeli ih nagovoriti da nam otkriju sve tajne pripreme sočnih rižota iz prve ruke.
Jako nas je obradovalo što na Festivalu ove godine postoji kućica s rižotima, i još se pritom ne radi o amaterskim rižotima, već ih kuhaju na licu mjesta s zaista kvalitetnim namirnicama.
"Rižoto je dobar test, ako je rižoto dobar, znaš da je restoran dobar, dovoljno je samo 5 minuta lošeg tajminga u kuhinji i cijeli rižoto je loš. Naša rižota su top, a sastojci su svježi i kvalitetni. Reakcije posjetitelja su nenormalno dobre", priča nam Fran Ćurković, vlasnik Marketa i veliki food entuzijast koji je prije tri godine osmislio jedan od najvećih hitova zagrebačkog Adventa – street sarmice u pecivima..
Chefica Lucia Jergović koja je kuhala u Noelu, a sada surađuje s Marketom otkrila nam je trikove za savršen rižoto:
- jako je bitno pripremiti rižu unaprijed i paziti da ne bude ni prekuhana ni pretvrda
- vrsta riže koja je najbolja za rižoto je carnalori, svakako je preporuka birati kraće i oblije zrno jer se bolje obrađuje
- bilo bi poželjno da se temeljac za rižoto kuha sam, npr. koristimo povrtni temeljac ili mesni temeljac ovisno o vrsti rižota koji se priprema
- dodati puno maslaca i puno parmezana na kraju pripreme
- rižoto može ići sa gotovo svim začinima, pa ga začini po volji
- na kraju možeš ukrasiti svoj rižoto s kiselim povrćem i voćem ( na izrezano povrće dodaš ocat i začine)
Recept za rižoto od graška u koji smo se zaljubili na YES Feel Good Festivalu:
Sastojci:
- grašak
- menta
- maslac
- sol, papar, maslinovo ulje, aceto
- kozji sir
- slanina
- riža
- povrtni temeljac
- parmezan
- limun
- med
- šećer
Priprema:
- Blanširamo grašak, dodamo malo mente, na kraju ga izblendamo, dodamo malo maslaca, soli, papra, maslinovog ulja i dobijemo gustu kremu. Dodamo i povrtni temeljac i to je baza za rižoto koju dodajemo riži.
- Riža se pripremi unaprijed, dodamo joj žlicu kreme od kozjeg sira (krema od kozjeg sira radi se od svježeg kozjeg sira, limuna, limunove korice, jogurta, soli i papra i malo meda da se izbalansiraju okusi) sirovi grašak, također dodamo žlicu temeljca, to se fino kuha. Kad riža bude gotova na pola, al dente, vadi se van, na 150 grama riže dodaje se maslaca (70 grama) i parmezana (50 grama ).
- Slanina se zapeče da bude hrskava, stavi se sa strane da se ohladi i sve se posipa reduciranim acetom i malo šećera za balans okusa.
Još stigneš posjetiti YES Feel Good Festival na Strossmayerovom trgu jer traje do 27. rujna i isprobati ovaj prefini rižoto od graška.