Kada kolač nosi pridjev 'studentski' možeš se kladiti kako je u pitanju recept koji je vrlo jednostavan, ali istodobno i koji može nahraniti poprilično 'gladnih usta'. Zapravo se radi o vrhuncu umijeća – kako od malo sastojaka pripremiti pravu kalorijsku bombu.
Upravo to nudi i studentski kolač – prava je bomba okusa i defintivno poslastica ne samo za studente nego i za tvoje goste koji će tijekom blagdana navratiti u posjet. Ono što je također karakteristično za ovaj kolač su domaći (rekli bismo dalmatinski) sastojci poput neizbježnih suhih smokava i grožđica. Upravo su oni poznati kao izvor dodatne energije – bez obzira treba li ti za učenje novog gradiva ili za obavljanje brojnih blagdanskih zadatak.
Osim toga, ovaj se kolač priprema brzo i jednostavno – gotov je u malo više od pola sata!
Studentski kolač
Sastojci:
- 15 dag suhih smokava
- 25 dag šećera
- 25 dag grožđica
- 5 bjelanjaka
- 20 dag šećera
- 1 list oblatne
Priprema:
- Suhe smokve nareži i izmiksaj s grožđicama i šećerom. Od bjelanjaka istuci čvrsti snijeg i pri kraju postepeno umiješaj 20 dag šećera.
- U dobiveni snijeg lagano umiješaj pripremljene grožđice i smokve.
- List oblatne stavi u pleh, premaži je pripremljenom smjesom i peci na temperaturi od 180 stupnjeva oko 25 minuta.
- Ohlađeni kolač nareži na štapiće.
Savjet više
Kolače poput ovoga ili mandulata, primjerice, možeš pripremiti i tjedan ili više dana prije Božića te ih spremiti u neku lijepu staklenu posudu. Izdržat će i biti jednako ukusni sve do najsvečanijeg blagdana i dolaska tvojih gostiju.