gastro postao
Bundevu ovih dana volimo pakirati u baš svaku kombinaciju, pa smo je tako odlučili ubaciti i u kremastu tjesteninu i stvoriti zdraviju i, naravno, finiju varijantu omiljenog američkog klasika.
Umjesto bešamela, pripremite pire od bundeve, dodajte mu mlijeko i vino, omiljene začine, slaninu i sir i za taj čas kremasta tjestenina već je spremna. Pripremljena na ovaj način, neće vam teško sjesti na želudac, potrošit ćete onu jednu bundevu koja vas s kuhinjskog pulta gleda već danima i, na kraju, uživat ćete u fantastičnom ručku.
Umjesto tjestenine, koristiti možete i njoke koje je prethodno potrebno kuhati nekoliko minuta, a zatim ih poslužiti s još vrućim umakom.
Potrebno vam je:
- Tjestenina
- 1 butternut bundeva
- 1 šalica kokosovog ili običnog mlijeka
- 100 g topljivog sira (cheddar, a može i drugi meki sir po želji)
- 60 g slanine
- Timijan, čili, kadulja, drugi začini po želji
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Bundevu najprije začinite maslinovim uljem, soli i paprom, pa je nasjeckanu na veće komade ubacite u pećnicu i na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne omekša.
- Za to vrijeme na ulju popržite sitno sjeckanu slaninu, pa je izvadite iz tave i ocijedite na papirnatim ubrusima. Odstranite dio masnoće i sačuvajte je za neka druga jela. Skuhajte i tjesteninu.
- Kada je bundeva gotova, ubacite ju u blender i pretvorite u pire, dodajte je slanini, pa u sve skupa dodajte i mlijeko i zagrijavajte na laganoj vatri.
- Dodajte sir, dobro promiješajte i kuhajte još pet minuta. Ubacite i začine, a zatim dodajte tjesteninu i kockicu maslaca, pa poslužite toplo.
Dobar tek!