gastro postao
Ukusan i svježi recept za ručak s dragim prijateljima
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 439
Potrebno vam je
- 450 g svinjetina,srednje masna
- krupna morska sol
- svježe mljeveni papar
- 4 grančica ružmarin
- 12 kom smokve zelene, zrele
- 100 g kozji sir
- 2 mala žlica med, vrcani
- 2 žlica ulje maslinovo
Priprema
- Pripremiti jaku vatru na roštilju. Svinjsku pisanicu premazati maslinovim uljem te začiniti sa soli i paprom.
- Grančice ružmarina ili drvene štapiće izvaditi iz vode (u kojoj su bile namočene 15 min) i probosti sredinu smokve pa na svaku grančicu (ili drveni štap) nanizati po 3 smokve. Lagano ih premazati maslinovim uljem.
- Meso peći direktno iznad vatre 2-3 minute sa svake strane. Pečeno je kada termometar pokaže 60 stupnjeva C u najdebljem djelu mesa, a meso je sočno i ružičasto u sredini.
- Istovremeno posložiti grančice sa smokvama na roštilj i uz stalno okretanje peći 5-6 minuta. Kada omekšaju i počnu karamelizirati maknuti ih sa roštilja i držati na toplom.
- Pečeno meso ostaviti 5 minuta da odleži, a zatim ga narezati na kriške debljine 3-4 cm.
- Servirati po 3 kriške mesa uz grančicu sa smokvama. Sve posipati razmrvljenim kozjim sirom, ½ žličice meda i usitnjenim ružmarinom.