Ovo jelo neodoljivo podsjeća na talijanski klasik Maccheroni alla San Giovanni, ali umjesto makarona zvijezda je pasta tagliatella. Finoću i sočnost daje mu aromatični okusi pršuta i češnjaka, pa je ova kombinacija savršena za sve gurmane! Tagliatelle s prženim pršutom i češnjakom bit će savršena kombinacija za ručak u tjednu.
Ako voliš pršut, slobodno ga dodaj malo više, a ako to nije slučaj onda ga zamijeni bilo kojom šunkom ili slaninom – savršeno se sljubljuju s češnjakom i origanom. U slučaju, pak, da ne voliš origano – slobodno ga zamijeni sirom – a ako misliš da talijanska tjestenina jednostavno ne ide bez rajčica – tko ti brani da dodaš i njih!
U svakom slučaju, zavodljivost tjestenine i leži u činjenici da joj možeš dodati bilo koju namirnicu kako bi obrok bio iznimno ukusan i brzo gotov.
Sastojci za 4 osobe:
- 400 g tagliatella
- 2 žlice maslaca
- 6 ploški pršuta (ili neke šunke, slanine…)
- 50 g krušnih mrvica
- 10 listića svježeg origana
- 10 češnjeva češnjaka
- 4 žlice ulja
- 1 suha ljuta papričica
- sol i papar
Priprema:
- Tjesteninu skuhaj u dosta slane vode da bude al dente. U tavici rastopi maslac pa poprži pršut/šunku da postane hrskav/a, izvadi i stavi na papirnati ubrus da se ocijedi masnoća.
- U masnoću od prženja pršuta dodaj krušne mrvice pa ih poprži do zlaćane boje.
- Tagliatelle ocijedi, a origano isperi i posuši pa 5 komada nareži na trakice.
- Češnjak oljušti pa cijele režnjiće na ulju poprži do smeđe boje.
- Papričicu smrvi. Izmiješaj tagliatelle s papričicom, paprom, češnjakom, pršutom, prženim mrvicama i narezanim origanom. Prije posluživanja ukrasi preostalim listićima origana.