Iako se bliži to vrijeme, znamo da bundeve ne služe samo za ukrašavanje i izradu lampiona za noć vještica, jer su genijalna jesenska namirnica od koje možemo pripremiti razna jela. Juha od bundeve je, primjerice, klasik svih klasika i ne možemo zamisliti jesen i zimu bez nje.
Isto tako usavršili smo se u pripremanju i kruha i pogačica od ove kraljice jeseni, ali i fantastičan smoothie, pire, curry od bundeve, kao i raznorazne slastice.
No, tražiš li recept za dane kada si u velikoj žurbi i ne stigneš kuhati zdravo, ovaj recept je idealan za tebe. Osim što je neodoljivo ukusan, ujedno sadrži i malo kolesterola pa će ga zavoljeti i oni koji marljivo treniraju svaki dan. Zapravo je sasvim svejedno hoćeš li ga pripremiti za ručak ili večeru za dvoje – prepusti se kreativnosti i uživaj u svakom zdravom zalogaju!
Tagliatelle s bundevom
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g tagliatella
- 125 g mozzarelle
- 100 ml bijelog vina
- 200 ml povrtnog temeljca
- 50 g pinjola
- po 2 grančice peršina i timijana
- 500 g očišćene bundeve (primjerice, butternut)
- 1 luk (kozjak, ako imaš)
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar
Priprema:
- Pinjole poprži na suho do zlatnosmeđe boje. Peršinu i timijanu listiće otrgni i nasjeckaj. Bundevu nareži na kockice veličine 1 cm. Luk oljušti i nareži na kockice.
- U tavici zagrij ulje pa propirjaj luk da postane staklast. Dodaj bundevu i začinsko bilje pa pirjaj još 2 minute.
- Podlij vinom, umiješaj juhu, začini solju i paprom te kuhaj oko 20 minuta.
- Tjesteninu skuhaj u dosta slane vode prema uputi na pakiranju da bude al dente.
- Ocijedi je pa izmiješaj s bundevom. Po potrebi još posoli i popapri. Tjesteninu pospi usitnjenom mozzarellom i pinjolima.