Kolumne Ukusni jesenski recepti po izboru Gastrolovaca 28. listopada 2020.

Iskoristi sezonu buče za pripremu kremaste juhe

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Buča u kuhinji je pravi vjesnik jeseni ako se mene pita. Iako nam je dostupna tijekom cijele godine ipak nekako s jeseni se puno više koristi u našoj prehrani pa sam se tako za naš #meetup odlučio upravo za tu kraljicu jeseni kao glavnu namirnicu.

Pripremio sam juhu, ali moja juha bi mogla skoro biti i glavno jelo zbog zasitnosti koju pruža. Ima tu i tosta sa sirom, u samoj juhi ima i indijskih oraščića koji daju dodatno na kremoznosti. Ma najbolje bi bilo zasukati rukave i pronaći bundevu te se baciti na pripremu ovog jesenskog klasika.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Sastojci:

  • 1 veća Hokkaido buča (1 kg)
  • 1-2 ljubičasta luka
  • 1 češnjak
  • 1 đumbir
  • sol i i papar
  • sjemenke buče
  • 1 jabuka (kiselija)
  • 3-4 mrkve
  • 1 baguette kukuruzni
  • 100g sira gouda
  • 200ml mlijeka
  • vrhnje za kuhanje
  • sušeni ružmarin 
  • 100 g indijskih oraščića
  • čili pahuljice
  • svježi peršin
  • maslinovo ulje

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Priprema:

Buču prepolovi te očisti od koštica i nareži na manje komade. Kod pečene Hokkaido buče se bez problema može jesti i kora tako da ju ja ne gulim. Mrkvu oguli i nareži na tri do četiri dijela, kao i ljubičasti luk. Glavicu češnjaka prepolovi te skupa sa svime navedenim stavi u posudu za pečenje. Prelij s maslinovim uljem, posoli, popapri te pospi sa sušenim ružmarinom. Peci u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 45 minuta.

Kada se povrće ispeklo, istisni češnjak iz ljuske te prebaci sve povrće u blender, dodaj mlijeko, indijske oraščiće, sitno ribani đumbir (količina po ukusu) te po potrebi vode ukoliko je sve pregusto.

 

Možda vas zanima... Pripremi odlično sezonsko jelo s tjesteninom, bučom i gljivama Kolumne

 

Dok se juha miksa nareži kruh (bagete) te ga obilno pospi s ribanim sirom, malo čili pahuljica i ružmarina. Zapeci ga u pećnici da se sir rastopi.

U tanjur stavi juhu te ju ukrasi s par kriški jabuke, malo tostiranih bučinih sjemenki, sjeckanim indijskim oraščićima, sjeckanim peršinom i tostom. U slast! :) Prilikom pripreme juhe možeš koristiti Kenwood proizvode.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.