Nije nikakva tajna da se cikla, mrkva i tikvice odlično snalaze u slasticama poput muffina i različitih biskvita. Okuse koje daju takvim slatkim zalogajima posebno volimo kombinirati sa sezonskim začinima.
Isto smo napravili i s ovim finim, sočnim i mekim muffinima. Dodali smo tu i malo pistacija, čisto da još mrvicu udovoljimo nepcu, a zatim sve zajedno upakirali u kalup.
Prije no što muffine ubacite u pećnicu, posipati ih možete zobenim pahuljicama koje ste pomiješali s malo hladnog maslaca i žlicom smeđeg šećera kako biste dobili hrskavu koricu.
Ovakva, zdravija varijanta muffina idealna je za doručak, međuobrok ili slatku večeru. Priprema i pečenje neće vam oduzeti previše vremena, pa se u istu vrlo lako možete upustiti samo sat vremena prije nego što odjurite na posao, fakultet ili preuzmete neku drugu obavezu.
Potrebno vam je:
- 320 g brašna po izboru (integralno, zobeno, bijelo)
- 60 g pistacija
- 130 g maslaca
- 3 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 100 g kokosovog ulja
- 3 jaja
- 3 mrkve
- 100 g jabuka
- 30 g suhih borovnica
- 30 g suncokretovih ili nekih drugih sjemenki
- 50 g šećera ili tri žlice meda
Priprema:
- Najprije naribajte mrkvu i jabuku.
- Pistacije usitnite u blenderu ili mužaru.
- Mrkvi i jabuci dodajte brašno, usitnjene pistacije, med, prašak za pecivo, začine i prstohvat soli.
- Dobro pomiješajte.
- U posebnoj posudi pomiješajte jaja, kokosovo ulje i med.
- Dodajte smjesi od mrkve, jabuke i brašna, a na kraju ubacite sjeckane brusnice i sjemenke po želji.
- Još jednom pomiješajte i podijelite u kalupu za muffine koji ste obložili košaricama.
- Košarice napunite do pola kako biste muffinima dali mjesta da se dignu.
- Pecite ih oko 25 minuta, a prije posluživanja neka se hlade barem desetak minuta.
Dobar tek!