Clafoutis je vrlo jednostavan i brz kolač koji je vrhunac svoje popularnosti doživio u Francuskoj u 19. stoljeću. Možeš ga pripremiti od raznog voća poput borovnica, malina, višanja... a mi ti donosimo recept za clafoutis s kruškama.
Ova divna jesenska poslastica od krušaka gotova je u manje od sat vremena. Sve što trebaš je pripremiti jednostavnu smjesu i nasjeckati kruške. Posložiti ih u kalup i ispeći do zlatne boje. Kada je gotov, pospi ga šećerom u prahu i posluži uz žlicu tučenog slatkog vrhnja. Jednostavno i fino, bolje ne može.
Sastojci:
- 2 do 3 kruške (čvrste, ali zrele)
- 3 velika jaja
- 1/2 šalice brašna
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice ekstrakta badema
- 1/2 šalice + 3 žlice šećera
- 1 1/3 šalice mlijeka
* šalica od 2,5 dl
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 190ºC.
- Posudu za pečenje premazati maslacem.
- Kruške oguliti i narezati na kockice te ih rasporediti u jednom sloju po posudi za pečenje.
- U zdjeli pomiješati jaja, brašno, ekstrakt vanilije i badema, 1/2 šalice šećera i mlijeko te miksati dok smjesa ne postane glatka.
- Dobivenu smjesu preliti preko krušaka. Posuti s 3 žlice šećera.
- Clafoutis peći oko 45 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
- Poslužiti ga uz žlicu tučenog slatkog vrhnja.
Uživajte!