gastro postao
Zalihu šljiva iskoristi za pripremu jednostavnog clafoutisa sa šljivama
Clafoutis je sjajan desert i izvrstan način za korištenje svježeg voća poput šljiva. Njihova crvenkasto-ljubičasta boja, popraćena slatkoćom i zamamnim mirisom, savršen je dodatak ovom kolaču.
Jednom kada bude gotov, posluži ga ohlađenog, pospi ga šećerom u prahu, a uz njega po želji dodaj i kuglicu sladoleda. Pripremi se na to da ćeš oblizivati i tanjur. U slast!
Sastojci za nadjev:
- 450 g šljiva
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice šećera
Sastojci za tijesto:
- 120 ml slatkog vrhnja
- 470 ml mlijeka
- 2 jaja
- 70 g šećera
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 2 žlice brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Pripremi voće: Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Šljive operi i osuši. Prereži svaku na pola. Možeš ih ostaviti tako narezane ili možeš svaku polovicu prerezati na još dva ili tri dijela, po želji.
- Pripremi tijesto: Sve preostale sastojke stavi u procesor za hranu. Izmiksaj dok ne dobiješ glatku smjesu te dok se svi sastojci ne sjedine.
- Složi clafoutis: Premaži kalup za pečenje maslacem. U njega rasporedi šljive po želji. Pospi ih šećerom. Lagano prelij tijesto preko šljiva.
- Peci u zagrijanoj pećnici oko 35 do 40 minuta. Izvadi iz pećnice i pričekaj da se potpuno ohladi.
- Posluži samostalno ili ga prije posluživanja pospi šećerom u prahu. Također, uz njega dodati možeš i kuglicu sladoleda.
U slast!