Zalihu šljiva iskoristi za pripremu jednostavnog kolača, a clafoutis sa šljivama je baš takav - jednostavan, a jako, jako fin!
Clafoutisje sjajan desert i izvrstan način za korištenje svježeg voća poput šljiva. Njihova crvenkasto-ljubičasta boja, popraćena slatkoćom i zamamnim mirisom, savršen je dodatak ovom kolaču.
A prve šljive polagano proviruju na tržnice i u supermarkete pa je idealno vrijeme da ih pripremimo u ovom genijalnom desertu i zasladimo si ljeto.
Jednom kada bude gotov, posluži ga ohlađenog, pospi ga šećerom u prahu, a uz njega po želji dodaj i kuglicu sladoleda. Pripremi se na to da ćeš oblizivati i tanjur. U slast!
Fine domaće šljive
foto: Lumn/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Clafoutis sa šljivama
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Šljive
450
g
Maslac
2
žlica
Šećer
2
žlica
Slatko vrhnje
120
ml
Mlijeko
470
ml
Jaje
2
kom
Šećer
70
g
Gustin (Kukuruzni Škrob)
2
žlica
Brašno
2
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Cimet
0,50
žličica
Postupak
Pripremi voće: Šljive operi i osuši. Prereži svaku na pola. Možeš ih ostaviti tako narezane ili možeš svaku polovicu prerezati na još dva ili tri dijela, po želji.
Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva.
Pripremi tijesto:Sve preostale sastojke izmiksaj zajedno. Miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu te dok se svi sastojci ne sjedine.
Složi clafoutis: Premaži kalup za pečenje maslacem. U njega rasporedi šljive. Pospi ih šećerom. Lagano prelij tijesto preko šljiva.
Peci u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta. Izvadi iz pećnice i pričekaj da se potpuno ohladi.
Prije posluživanja pospi šećerom u prahu. Također, uz clafoutis dodati možeš poslužiti i kuglicu sladoleda.