Talijani ih poslužuju uz aperitivo, a zašto ne bismo i mi kad su tako fini i hrskavi? Ima ih i kod nas u većim supermarketima, no puno su ukusniji kad ih napraviš kod kuće. To su - prefini taralli...
Kruh i grissini u Italiji su obavezan dio postave stola, baš poput soli i papra. Ako ih nema netko će to sigurno primijetiti. I vjerojatno prigovoriti...
Umjesto grisina, mogu se poslužiti i još hrskaviji i zanimljiviji taralli, krekeri u obliku kruga iz Puglie. Taralli se prave od samo nekoliko osnovnih, jednostavnih sastojaka - brašna, soli, maslinova ulja i bijelog vina.
Također, mogu im se dodati i razni začini poput ružmarina, papra, čilija, limunove korice...
Ono što sigurno znamo - taralli stvaraju takvu ovisnost da ćeš ih teško prestati jesti dok sve ne pogrickaš. I zato pripazi s posluženim količinama. Od količina namirnica u receptu koji slijedi u nastavku napravit ćeš oko 60 komada, no mi smo računali da ih ide 5 po porciji...
Taralli
foto: Instagram @lericettedimamma_gy
Ne gasi ekran dok kuham
Taralli
35 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Oštro brašno
4
šalica
Maslinovo ulje
0,66
šalica
Sol
2
žličica
Bijelo vino
1
šalica
Postupak
Pećnicu ugrij na 190 stupnjeva.
Sve sastojke ubaci u zdjelu i pomoću miksera umijesi tijesto. Neka se miksa na slaboj brzini oko 10 minuta.
Tijesto razdijeli na 60-ak malih porcija, veličine trešnje. Svaki komad tijesta zarolaj u valjke duge oko 10 cm.
Krajeve valjaka spoji tako da se krajevi preklapaju.
Isto napravi smostalim komadićima tijesta.
Veliki lonac napuni vodom i pusti da zakipi, vodu obilno posoli. Dodaj istodobno po nekoliko komada taralla u vrelu vodu. Čim počnu plutati na površini izvadi ih i dodaj drugu seriju.
Kad ih izvadiš iz vode, taralle stav na čistu krpu da se ocijede i osuše.
Osušene prokuhane taralle stavi u pleh na papir za pečenje i peci oko 40 minuta, odnosno dok ne postanu hrskai i zlaćane boje.
Taralle možeš čuvati na sobnoj temperaturi, u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka kako ne bi omekšali.
Isprobaj i ove odlične recepte za fine grickalice...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.