gastro postao
Kiselo slatka osvježavajuća kombinacija čini ovaj kolač sjajnom babljeljetnom slasticom. Kao i za bilo koji drugi dio godine
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 617
Potrebno vam je
- 120 g smokve, sušene
- 150 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 3 kom žumanjak kokošji (sirov)
- 500 g šećera u prahu
- prhko tijesto
Priprema
- Mlijeko ulijte u lončić s neprianjajućim dnom kako se ne bi u kuhanju zalijepilo. Suhe smokve kratko namočite, aromatizirajte, zakuhajte i izblendajte.
- Jaja i šećer u prahu pjenasto istucite.
- U to umiješajte blendirane smokve. Pecite na 155 stupnjeva 25 minuta.
- U malene keramičke posude u kojima ćete pripremati kolač stavite tijesto. Odrežite rubove prhkog tijesta koje ste umijesili.
- Za žele od naranče iscijedite 7 dl narančina soka i stavite kuhati sa 100 grama šećera i jednom žličicom cimeta. Pred sam kraj umiješajte dva listića želatine (10 g) koje ste prethodno otopili u malo hladne vode da se aktiviraju.
- Na vrh slastice neposredno prije serviranja dodajte kuglicu sladoleda od vanilije. Pospite začinskim biljem, možete koristiti ružmarin kao suprotan okus.
Izvor Tomislav Gretić