Recepti 29. rujna 2016.

Za bolji dnevni start: Tart od smokava, naranče i cimeta

Tart od smokava, naranče i cimeta
gastro postao gastro.24sata.hr
Kiselo slatka osvježavajuća kombinacija čini ovaj kolač sjajnom babljeljetnom slasticom. Kao i za bilo koji drugi dio godine

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 617

Potrebno vam je

  • 120 g smokve, sušene
  • 150 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 3 kom žumanjak kokošji (sirov)
  • 500 g šećera u prahu
  • prhko tijesto

Priprema

  1. Mlijeko ulijte u lončić s neprianjajućim dnom kako se ne bi u kuhanju zalijepilo. Suhe smokve kratko namočite, aromatizirajte, zakuhajte i izblendajte.
  2. Jaja i šećer u prahu pjenasto istucite.
  3. U to umiješajte blendirane smokve. Pecite na 155 stupnjeva 25 minuta.
  4. U malene keramičke posude u kojima ćete pripremati kolač stavite tijesto. Odrežite rubove prhkog tijesta koje ste umijesili.
  5. Za žele od naranče iscijedite 7 dl narančina soka i stavite kuhati sa 100 grama šećera i jednom žličicom cimeta. Pred sam kraj umiješajte dva listića želatine (10 g) koje ste prethodno otopili u malo hladne vode da se aktiviraju.
  6. Na vrh slastice neposredno prije serviranja dodajte kuglicu sladoleda od vanilije. Pospite začinskim biljem, možete koristiti ružmarin kao suprotan okus.

Izvor Tomislav Gretić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.