Banana nam je omiljeno voće, a nakon što ju pojedemo, većinom koru od banane odmah bacimo. Ponekad njome premažemo biljke jer smo negdje pročitali da je to dobro za lišće, a svakako se trudimo baciti koru od banane u kompost. I nadamo se da netko drugi, nakon što je pojeo bananu, koru od banane nije bacio na pod da se na nju poskliznemo kao u crtiću...
No što ako ti kažemo da je i kora od banane jestiva?! I da od nje možeš pripremiti ukusan džem?!
SpicyMoustache od kore od banane pravi slasni džem
Upravo tako razmišlja talijanski tiktoker Alessandro Vitale, poznatiji kao SpicyMoustache, koji na svom TikTok profilu objavljuje videa sa savjetima o održivom načinu života, i to ne samo u kuhinji. Upravo ovaj simpatično luckasti Talijan nedavno je objavio video u kojem od odbačene kore od banane priprema gusti džem koji je poslužio uz - banana bread.
E sad, vjerujemo da je njegov džem jako ukusan i da je pun hranjivih tvari koje bi inače završile u smeću, no je li baš sigurno jesti koru od banane?
Kora od banane je jestiva, ali i puna pesticida
Sve prednosti i mane kore od banane
Kora od banane čini otprilike 35% zrelog ploda, no najčešće se odbacuje umjesto da se iskoristi. Stoga se iskorištavanje kore od banane smatra odličnim načinom da se smanji otpad hrane, a istovremeno u organizam unesu dodatni vitamini i minerali.
Kora od banane ne samo da je jestiva, već je i bogata važnim hranjivim tvarima, kao što su kalij, prehrambena vlakna, polinezasićene masnoće, esencijalne aminokiseline, antioksidansi... No može li konzumiranje kore od banane imati i negativne posljedice?
Pri konvencionalnom uzgoju banana obično se koriste pesticidi, što nije veliki problem ako se jede samo plod, ali to bi svakako trebao biti odlučujući faktor ako želiš konzumirati i koru od banane. Izloženost pesticidima povezana je s nekoliko štetnih učinaka na zdravlje i može povećati rizik od raznih bolesti te se stoga preporučuje korištenje kore od banana iz organskog uzgoja. Također, koru od banane trebalo bi temeljito oprati prije eventualne konzumacije.
Oni koji su zagrizli sirovu koru od banane žale se na njezinu gorčinu i tvrdu teksturu te se stoga preporučuje konzumiranje kore od zrelih banana i njihova temeljita termička obrada, baš kao u ovom receptu za džem od kore od banane koji donosimo u nastavku. Svakako nemoj poput Alessandra pokupiti bilo koju koru od banane s poda i pretvoriti je u džem.
Kuhanje džema od kore od banane
@spicymoustache Banana bread and banana jam 🍌 @albert_cancook 🍌🫙BANANA PEEL JAM Ingredients 3 banana skin blended in to paste 2 cups caster sugar 1 cup water 2 bananas, washed, top and tailed ¾ cup coconut cream or thickened cream 1 tsp vanilla extract 1teasp peanut butteri + serve with peanut bits and fresh strawberries or cinnamon and banana 🍌🎂 BANANA BREAD RECIPE Ingredients: * 3 bananas (with peels) + 1 for decoration * 190 grams flour (all-purpose or whole wheat) *60 g almond flour * 100 grams sugar or 60 ml maple syrup/agave * 1 teaspoon baking soda (approximately 5 grams) * 1 teaspoon vanilla extract (approximately 5 ml) * ¼ teaspoon salt (approximately 1.5 grams) * 120 ml plant-based milk (almond, soy, or oat milk) * 60 ml vegetable oil or melted coconut oil * Optional mix-ins: 60 grams nuts, dried fruit, or vegan chocolate chips Instructions: 1. Prepare the Bananas: * Wash the bananas thoroughly. * Cut off the head and bottom parts. * Poke through each banana with a stick and cook them directly on the coals until the peels are soft and blackened. * Allow the bananas to cool slightly, then blend them (with peels) until smooth. 2. Mix Wet Ingredients: * In a large bowl, combine the blended bananas, sugar or sweetener, plant-based milk, vanilla extract, and oil. 3. Mix Dry Ingredients: * In a separate bowl, mix the flours,baking soda, and salt. 4. Combine Ingredients: * Gradually add the dry ingredients to the wet mixture, stirring until just combined. * Fold in any optional mix-ins (nuts, dried fruit, vegan chocolate chips). 5. Prepare the Skillet: * Pour the batter into the bread mould * Place it inside the skillet on top ofa grill that fits in the skillet so that the bottom won’t burn and cover with the lid 6. Bake Over Open Fire: * Place some charcoal on top of lid to create a oven like environment * Bake for 5 /10 min keep an eye * Take off the fire and let cool without taking the lid off so that the result will be crunchy outside and moist inside #banana #bananabread #bananapeel #bananas #zerowaste #easyrecipe #fyp ♬ original sound - SpicyMoustache
Iako se u istom videu nalazi i recept za fini kruh od banane pečen na ugljenu, donosimo nekoliko naših recepata iz arhive (u slučaju da još ne planiraš paliti roštilj!).