Svi već to dobro znaju - recept za kruh od banane zahtijeva vrlo zrele banane. Isto vrijedi i za druge slastice s bananom: palačinke, muffine, smoothieje i mnoge druge ukusne recepte s ovim popularnim voćem. Izrazi "vrlo zrele" i "prezrele" stalno se pojavljuju.
Kako banane sazrijevaju, postaju slađe i ukusnije jer se škrob kojim obiluju pretvara u šećer, što ih čini idealnima za slatke recepte poput već spomenutog kruha od banane.
Savršene su za pečenje kada su prošarane smeđim točkicama i imaju snažan voćni miris. Banane također postaju mekše kako sazrijevaju, a njihova se tekstura lako gnječi, što ih čini idealnima za poslastice i kremaste smoothieje.
Je li sigurno jesti crne banane?
Imamo dobre vijesti za ljubitelje zrelih banana: izrazito zrele banane, čak i one s potpuno crnom korom, vjerojatno su sigurne za konzumiranje. Prema stručnjacima, "općenito, dok god nema vidljive plijesni, sigurno je".
No ako su banane već potpuno crne i kašaste, najbolje ih je koristiti u kuhanju te ih ne jesti sirove ili dodavati u smoothieje.
Naime, kako banane sazrijevaju, razina bakterija na njima može rasti. To uključuje i bakterije koje uzrokuju kvarenje i koje obično nisu štetne, ali i one patogene, koje mogu prouzročiti bolesti, prikupljene tijekom berbe, obrade ili u trgovini. Srećom, termička obrada ubija sve patogene bakterije koje bi mogle biti prisutne na bananama dok su sazrijevale.
Također, imaj na umu da će banane pocrnjeti ako ih staviš u hladnjak ili zamrzivač. To je prirodno jer ne podnose dobro hladnoću - i ne znači da su nejestive. Još uvijek ih možeš sigurno jesti sve dok nisu pljesnive.
3 znaka da je vrijeme baciti banane
1. Ako primijetiš plijesan na bananama, vrijeme je da ih baciš ili kompostiraš. Crna kora sama po sebi nije plijesan. Plijesan na bananama je bijela, siva ili zelenkasta i izgleda vrlo slično plijesni na kruhu.
2. Ako banana ima truli ili fermentirani miris ili curi tekućina, vrijeme je da se pozdraviš s njom.
3. Ako je unutrašnjost ploda, a ne samo kora, crna, to je znak da je banana previše “prošla” da bi bila sigurna za jelo.
Isprobaj ove recepte s bananama!