Špajza 23. kolovoza 2024.

Kako znati jesu li prezrele banane sigurne za jelo

Banane
Banane
foto: Shvets Production/Pexels
Jesi li se ikad zapitao trebaš li previše zrele banane pojesti ili iskoristiti za slatke poslastice… Ili ih jednostavno baciti? Evo što kažu stručnjaci

Svi već to dobro znaju - recept za kruh od banane zahtijeva vrlo zrele banane. Isto vrijedi i za druge slastice s bananom: palačinke, muffine, smoothieje i mnoge druge ukusne recepte s ovim popularnim voćem. Izrazi "vrlo zrele" i "prezrele" stalno se pojavljuju.

Kako banane sazrijevaju, postaju slađe i ukusnije jer se škrob kojim obiluju pretvara u šećer, što ih čini idealnima za slatke recepte poput već spomenutog kruha od banane.

Savršene su za pečenje kada su prošarane smeđim točkicama i imaju snažan voćni miris. Banane također postaju mekše kako sazrijevaju, a njihova se tekstura lako gnječi, što ih čini idealnima za poslastice i kremaste smoothieje.

Banana Možda vas zanima... Produži život bananama - spriječi da prebrzo sazru Špajza zrele banane Možda vas zanima... Za recept trebaš zrele banane? Evo kako požuriti zrenje.. Špajza

Je li sigurno jesti crne banane?

Imamo dobre vijesti za ljubitelje zrelih banana: izrazito zrele banane, čak i one s potpuno crnom korom, vjerojatno su sigurne za konzumiranje. Prema stručnjacima, "općenito, dok god nema vidljive plijesni, sigurno je".

No ako su banane već potpuno crne i kašaste, najbolje ih je koristiti u kuhanju te ih ne jesti sirove ili dodavati u smoothieje.

Kako znati jesu li banane prezrele za sigurno konzumiranje | Author: Alicja/Pixabay Banane su savršene su za kolače kada su prošarane smeđim točkicama foto: Alicja/Pixabay

Naime, kako banane sazrijevaju, razina bakterija na njima može rasti. To uključuje i bakterije koje uzrokuju kvarenje i koje obično nisu štetne, ali i one patogene, koje mogu prouzročiti bolesti, prikupljene tijekom berbe, obrade ili u trgovini. Srećom, termička obrada ubija sve patogene bakterije koje bi mogle biti prisutne na bananama dok su sazrijevale.

Također, imaj na umu da će banane pocrnjeti ako ih staviš u hladnjak ili zamrzivač. To je prirodno jer ne podnose dobro hladnoću - i ne znači da su nejestive. Još uvijek ih možeš sigurno jesti sve dok nisu pljesnive.

Kako znati jesu li banane prezrele za sigurno konzumiranje | Author: Giorgio Trovato/Unsplash Banane će pocrniti ako ih staviš u hladnjak ili zamrzivač foto: Giorgio Trovato/Unsplash

3 znaka da je vrijeme baciti banane

1. Ako primijetiš plijesan na bananama, vrijeme je da ih baciš ili kompostiraš. Crna kora sama po sebi nije plijesan. Plijesan na bananama je bijela, siva ili zelenkasta i izgleda vrlo slično plijesni na kruhu.

2. Ako banana ima truli ili fermentirani miris ili curi tekućina, vrijeme je da se pozdraviš s njom.

3. Ako je unutrašnjost ploda, a ne samo kora, crna, to je znak da je banana previše “prošla” da bi bila sigurna za jelo.

Isprobaj ove recepte s bananama!

Kolač od banana Možda vas zanima... Nije kruh od banane, ali ovaj kolač od banane još je i bolji Recepti Parfait od banane Možda vas zanima... Ukusan i lagan - PARFAIT OD BANANE Recepti Pohane banane Možda vas zanima... POHANE BANANE: desert kao iz kineskog restorana! Recepti banoffee pie Možda vas zanima... Kolač od banana - recept Mary Berry Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.