gastro postao
Makrobiotička poslastica koju možete poslužiti uz finu juhu, kao glavno jelo ili kao prilog
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 119
Potrebno vam je
- 300 g tofu
- 0.50 kom poriluk (cijeli)
- 0.50 mala žlica đumbir, korijen
- 2 kom shitake gljiva
- 1 mala žlica soja umak
- 0.50 mala žlica sjemenke sezama, oljuštene suhe
- sol
- 2 mala žlica ulje sezamovo
- 100 ml ulje suncokretovo
Priprema
- U lonac s kipućom vodom na srednje jakoj vatri kuhajte tofu 5 minuta. Ovim procesom istjerat ćete vlagu iz tofua.
- Ocijedite tofu, zamotajte ga u kuhinjski papir, stavite zamotani tofu na dasku za rezanje, položite ravni tanjur na tofu i na vrh stavite nešto teško te ostavite tako 10-ak minuta. Ovaj proces će omogučiti da se iz tofua izvuće još više vlage. Ovaj proces je izuzetno bitan, jer ako ne izvučete višak vlage iz tofua, kod prženja postoji rizik od prskanja ulja!
- U multipraktik ubacite tofu (narezan na manje komadiće), narezani poriluk, đumbir i shiitake gljive i miksajte minutu do dvije, sve dok ne dobijete glatku smjesu. Pazite da ne pretjerate, jer s prerađenom smjesom teško ćete oblikovati tijesto.
- U zdjeli spojite dobivenim smjesu sa svim začinima i pomoću špatule sve dobro promiješajte.
- Premažite prste sezamovim uljem i oblikujte rukama okruglice od ranije dobivene smjese.
- Zagrijte biljno ulje u loncu na srednje jakoj vatri i podignite temperaturu na 170 Celzijevih stupnjeva.
- Pržite kuglice (ne više od 4 odjednom) dok površina ne postane žućkasto-zlatna. Kada su gotove, odložite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom, koji će upiti višak ulja.
Izvor Kumigar Shokudo