Zalogaji od palente s elote preljevom spajaju hrskavost, kremastost i bogatstvo okusa u savršenom zalogaju
Hors d'oeuvres – mali, već pripremljeni zalogaji koje gosti lako uzimaju s pladnja – idealni su za svečane večere i posebne prigode. Za razliku od predjela koja se često poslužuju s raznim umacima i dodacima, hors d'oeuvres su servirani "u jednom zalogaju" i spremni za konzumiranje.
Sjajan spoj slanog i kiselkastog
Ovi zalogaji inspirirani su popularnom meksičkom uličnom hranom elote – kukuruzom na klipu premazanim preljevom od vrhnja, posutim tajin mješavinom začina i sirom. U ovom receptu, kremasti preljev stavlja se na hrskave komade palente, što čini savršen spoj slatkog i lagano kiselkastog. Palenta, grubo mljeveno kukuruzno brašno, kuha se, peče, reže na krugove i prži do hrskavosti kako bi poslužila kao savršena podloga za elote preljev.
Ostane li viška elote preljeva, možeš ga poslužiti kao umak uz tortilja čips ili hrskave ploške banane. Ovaj preljev također savršeno pristaje uz pečeni steak, ribu, škampe ili piletinu, a možeš ga dodati i na sendviče sa svinjetinom ili pohanom piletinom za ukusan obrok s meksičkim štihom. A ako ti nestane kolačića od palente, elote smjesu možeš poslužiti i u pečenim korpicama od lisnatog tijesta.
Priprema unaprijed
Zalogaji od palente najukusniji su kad su svježe prženi, ali možeš ih pripremiti do 4 dana ranije i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Elote preljev možeš pripremiti do 5 dana unaprijed i čuvati u hladnjaku. Da bi palenta bila topla prilikom posluživanja, zagrij kolačiće u pećnici prije dodavanja preljeva ili ih kratko prži u zračnoj fritezi da ponovno postanu hrskavi.
Palenta
foto: Stockfood
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasti zalogaji od palente
80 MIN
pripreme
44 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Voda
6
šalica
Kukuruzna krupica
2
šalica
Cotija sir
0,50
šalica
Sol
1,50
žličica
Papar
1,50
žličica
Kuhani kukuruz
1
šalica
Kiselo vrhnje
0,25
žličica
Sok od limete
0,50
kom
Chili u prahu
0,50
žličica
Maslinovo ulje
2
žlica
Korijander - listići
Postupak
Zagrij pećnicu na 200°C.
Namaži posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm maslacem ili uljem.
U velikom loncu zakuhaj vodu.
Postupno dodaj instant kukuruznu krupicu u vodu, stalno miješajući pjenjačom dok se sve ne sjedini.
Nastavi miješati dok smjesa ne postane gusta i kremasta, oko 3 minute.
Palentu ravnomjerno rasporedi po posudi za pečenje u sloj debljine oko 2,5 cm.
Palentu peci u pećnici dok ne postane čvrsta, otprilike 40 minuta. Ohladi je potpuno, barem sat vremena ili preko noći.
U međuvremenu, pomiješaj kukuruz, vrhnje, sok od pola limete, preostali cotija sir, tahini i preostalu 1/2 žličice soli i papra.
Kada se palenta ohladi, malim kalupon za kekse ili čašom izreži je u male krugove.
Zagrij maslinovo ulje u tavi na srednjoj vatri.
U vruće ulje dodaj kolačiće od palente kolačiće i prži ih dok ne postanu hrskavi, otprilike 2 minute po strani.
Na pladanj za posluživanje stavi hrskave kolačiće, na svaki stavi žlicu elote smjese, ukrasi svježim korijanderom i dodatno pospi chilijem. Posluži odmah!
Isprobaj i ove prefine slane i slatke zalogaje s palentom!