Recepti 27. listopada 2018.

Topli napitci zbog kojih ćete voljeti jesen

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Još uživamo u ugodnim temperaturama, suncu i laganom vjetriću, no nećemo moći još dugo izbjegavati jesensko vrijeme. Taj je prijelaz uvijek nekako težak i sumoran, no možete ga olakšati malim ritualima.

Naše su se jesenske tradicije svele na vruće deserte s jabukom, topli kompot od kruške i eksperimentiranje s različitim napitcima. Nakon ljetne opsesije s detoks vodama i limunadama, slijedi razdoblje romantičnih i umirujućih napitaka u kojima se često skrivaju i brojni začini, mala količina ruma i poneki liker.

Jedan od rijetkih razloga zbog kojih se potajno veselimo dugim hladnim popodnevima je vruća čokolada. Ovaj klasik može se napraviti na tisuću načina, a među top tri je svakako ova verzija s crvenim vinom. Za pripremu će vam trebati desetak minuta, a sastojci su dovoljni za osam manjih šalica. 

 

Možda vas zanima... Neodoljiva vruća čokolada s crvenim vinom Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Prije smo spomenuli potpunu ovisnost o slasticama s jabukom, a volimo je ubaciti i u topli jesenski punč. Ovaj ćete  neodoljivi napitak s rumom napraviti za samo 15 minuta, a u njemu mogu uživati četiri osobe.

 

Možda vas zanima... Razveseli najmilije brzinskim napitkom od jabuke Recepti

 

Mi vruću kavu ne propuštamo ni ljeti, ali osobito se veselimo zimskim verzijama, poput ove s tekilom i likerom. Uz žlicu tučenog vrhnja, malo kakaa i cimeta, ova će šalica kave poslužiti i kao bogati jesenski desert. Obavezno isprobajte!

 

Možda vas zanima... Pretvori kavu u pravu jesensku poslasticu Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Mjesto na našem popisu zaslužila je i Horchata – neobičan spoj riže, cimeta i vanilije. Večer ranije izblendajte rižu i pustite da odstoji, a ujutro samo procijedite vodu i pomiješajte je s ostalim sastojcima. Za dvije ćete minute imati nevjerojatan slatki napitak koji  će vaš dom zamirisati omiljenim cimetom.

 

Možda vas zanima... Horchata: Neobično, ali ukusno piće koje osvježava Recepti

 

Posljednje je mjesto listi zaslužio topli smoothie, idealan za sve koji su zimogrozni, a zaista ne mogu bez šalice zdravog napitka. Umjesto hladnih smoothieja koji spašavaju tijekom ljeta, pripremite jesensku verziju s toplim bademovim mlijekom, bananom, kakaom i vanilijom.

 

Možda vas zanima... Započnite dan toplim slatkim smoothiejem Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Nadamo se da smo vas inspirirali i da ćete biti dobro pripremljeni za skoru promjenu godišnjeg doba!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.