gastro postao
Krumpir možemo peći, pržiti, kuhati na pari, praviti pire ili njoke, no nikad nije na odmet pronaći novi način pripreme. Mi smo pronašli "topljeni krumpir" i postat će nam jedan od omiljenih načina pripreme.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 4 žlice rastopljenog maslaca
- 2 čajne žličice svježeg lišća timijana (ili ružmarina)
- 1 čajna žličica soli
- 1/2 čajne žličice mljevenog crnog papra
- 1 šalica pileće ili povrtne juhe
- 3-4 nasjeckana režnja češnjaka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 250 Celzijevih stupnjeva. Vruća pećnica daje krumpiru zlatnu boju i hrskavu vanjštinu.
- Dok se pećnica zagrijava, oguli krumpir i nareži ga na kolute debljine 2.5 cm. Mogu ti izgledati neprirodne debljine, ali tako trebaju izgledati.
- Krumpire prebaci u posudu u kojoj su maslac, timijan, sol i papar. Lagano rukom izmiješaj sve sastojke.
- Prebaci u posudu za pečenje i rasporedi u jedan sloj. Ne koristi staklenu posudu koja se može rasprsnuti na visokim vrućinama.
- Peci 15 minuta, okreni krumpire, a zatim peci još 15 minuta. Izvadi jelo iz pećnice, dodaj pileću ili povrtnu juhe te češnjak. Vrati u pećnicu dok se gotovo sva tekućine ne upije, otprilike 15 minuta. Prebaci na pladanj za posluživanje, a ostatak tekućine iz posude za pečenje prelij preko krumpira.