gastro postao
Kir Royale je popularni francuski koktel napravljen od crème de cassis (likera od crnih ribizla) i šampanjca, a želiš li zadiviti svoje goste pripremi njegovu inačicu – u obliku torte!
Sastojci za 12 kriški:
- 150 g piškota
- 125 g maslaca
- 600 g posnog svježeg sira
- 300 g jogurta
- 3 žlice soka od limuna
- 150 ml pjenušca
- 4 vrećice želatine fix
- 75 g šećera
- 200 g crvenog ribiza
- 150 ml soka od crvenog ribiza
- 50 ml likera ili sirupa od ribiza
Priprema:
- Stavi piškote u vrećicu, zatvori je i provaljaj valjkom za tijesto da sitno izmrviš kekse pa ih izmiješaj s otopljenim maslacem. Dno kalupa za tortu (promjera 26 cm) obloži papirom za pečenje, usipaj smjesu od piškota i natisni je u ravnomjernom sloju. Ostavi podlogu 30 min u hladnjaku da se stisne.
- U međuvremenu izmiksaj svježi sir, jogurt, sok od limuna i šampanjac (može i pjenušac, naravno) u glatku kremu, a zatim dodaj 3 vrećice želatine fix i miksaj jednu minutu. Na kraju umiješaj šećer. Kremu izlij na podlogu od mrvica i poravnaj je špatulom za kolače. Ostavi tortu 2 sata u hladnjaku da se stisne.
- Ribiz properi u cjedilu i ostavi da se cijedi, a zatim ga vilicom skini s peteljki. Pomiješaj sok i sirup ili liker, dodaj zadnju vrećicu želatine fix te miksaj 1 minutu. Primiješaj ribiz pa voće ravnomjerno razmaži preko kreme. Prije posluživanja torta treba odstajati jedan sat u hladnjaku.