gastro postao
Ukusna torta s bademom i kavom u glavnoj ulozi
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 187
Tijesto
- 7 kom jaje kokošje
- 250 g bademi,mljeveni
- 3 žlica marmelada od marelica
Krema
- 0.25 l mlijeko kravlje, punomasno
- 100 g šećer, kristal
- 0.50 kom puding u prahu (različiti okusi)
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 150 g maslac, neslani
- 4 mala žlica kava instant
- kava u zrnu, pržena
- čokoladni bomboni
Priprema
- Premažite dno kalupa za tortu maslacem i pospite brašnom. Zagrijte pećnicu na 190°C. Pjenasto izmutite žumanjke i dodajte im polovicu količine mljevenih badema. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera pa ga s preostalim bademima umiješajte u smjesu od žumanjaka.
- Odvojite žumanjke i bjelanjke. Smjesu od bjelanjaka tucite samu bez šećera. Tada pomalo, uz rubove, dodajte šećer te dalje tucite da dobijete čvrst, sjajan i bijeli snijeg. Izlijte tijesto u kalup i pecite 35-40 minuta na drugoj rešetki u pećnici.
- Neka torta odleži najmanje 12 sati pa je prerežite na pola i premažite marmeladom. Napravite puding od mlijeka, šećera, praška za puding od vanilije i žumanjaka te ga, miješajući, ohladite.
- Pjenasto izmiješajte maslac s kavom u prahu pa ga postupno umiješajte u puding. Nadjenite kremom dio premazan s marmeladom, poklopite ga drugim biskvitom pa cijelu tortu premažite izvana kremom od kave. Slastičarskom vrećicom istisnite ukrase po vrhu i posložite zrna kave te prema želji čokoladne ukrase.
Izvor Skuhatćute