gastro postao
Slana torta koja će zadovoljiti i potrebe vegetarijanaca
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 459
Potrebno vam je
- 320 g riža, polirana (ili brašno )
- 2 kom patlidžan
- 600 g pasirana rajčica (passata)
- 200 g grašak zeleni, u zrnu
- 150 g mozzarella
- 1 kom jaje kokošje
- 0.50 šalica vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
- 0.33 šalica mrkva, crvena
- 0.33 šalica celer, korijen
- 0.33 šalica luk ,crveni
- 4 žlica parmezan
- 1 l povrtni temeljac
- šećer, kristal
- bosiljak, vezica
Priprema
- Narežite patlidžane i posolite te ostavite pokrivene u cjedilu da puste tekućinu. Obrišite ih i ispržite u tavi. Skuhajte grašak.
- U duboku tavu dodajte malo ulja te umak od rajčice, sjeckani bosiljak, sol i šećer. Sve kuhajte dok se ne zgusne. Pred kraj dodajte grašak i kuhajte još pet minuta.
- U posebnu posudu dodajte sjeckano povrće i malo ulja, lagano popržite pa dodajte rižu. Pržite je nekoliko minuta, a zatim podlijte vinom i temeljcem te kuhajte miješajući.
- Maknite s vatre pa dodajte pola umaka od rajčice, ribani sir i jaje. Sve dobro promiješajte, okrugli kalup s prstenom obložite patlidžanima, dodajte pola rižota te pospite nasjeckanom mozzarellom, pokrijte slojem patlidžana pa opet dodajte rižot i kockice mozzarelle. Završite slojeve kriškama patlidžana, pospite ribanim sirom i pecite u pećnici na 200°C oko 25 minuta.
- Ohladite pa prebacite na pladanj. U sredinu torte dodajte preostali umak od rajčice ukrašen listovima bosiljka.
Izvor Skuhatćute