gastro postao
Cheesekace s petit buerre i speculaas keksima
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 241
Potrebno vam je
- 150 g keksi petit beure
- 50 g speculaas keksi
- 100 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 120 g šećer, kristal
- 120 g maslac, neslani
- 500 g sir kravlji svježi (cottage)
- 2 kom vanilin šećer
- 1 kom limun
- 360 g vrhnje kiselo (20% masti)
- crveni preljev za tortu
Priprema
- Sameljite kekse pomoću blendera ili stroja za mljevenje oraha. Možete ih i samljeti, staviti u čistu najlonsku vrećicu i po njoj lupati batom za meso dok se svi keksi ne razmrve. Pomiješajte mrvice keksa sa smeđim šećerom i zalijte otopljenim maslacem.
- Dno okrugloga kalupa za torte obložite papirom za pečenje pa po njemu pospite žlicu, dvije smeđeg šećera te utisnite kekse. Pecite pet minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C. Izvadite iz pećnice. Kada se malo ohladi, omotajte dno i strane kalupa aluminijskom folijom.
- Sir zagrijan na sobnoj temperaturi razradite mikserom. U drugoj posudi izmiksajte jaja, 60 g šećera, jedan vanilin šećer i limun. Smjesu dodajte izrađenom siru i lagano izmiješajte. Prelijte preko pečene podloge od keksa i stavite u zagrijanu pećnicu na 170°C na 20 minuta.
- Kalup malo protresite kako bi se krema ravnomjerno rasporedila. Preko nje istisnite preljev od jagode. Stavite kalup s pripremljenom smjesom u nešto veći kalup slične dubine tako da okolo ima mjesta za vodu. Sve stavite u zagrijanu pećnicu. Ulijte vruću vodu u veći kalup do pola visine kalupa sa smjesom. Nakon 20 minuta izvadite iz pećnice kalup s tortom. Ohladite je i ostavite da se stvrde u hladnjaku.
- Napravite bijelu kremu od kiselog vrhnja, ostatka šećera i jednim vanilin šećerom. Dobro izmiksajte i prelijte preko pečene žute kreme. Na vrh istisnite malo preljeva i laganim potezom širokim nožem razmažite preko torte. Stavite još pet minuta u isključenu pećnicu. Torta mora stajati u hladnjaku barem osam sati prije nego što je poslužite. Najbolje bi je bilo ostaviti da odstoji preko noći.
Izvor Skuhatćute