Recepti 13. listopada 2014.

Tradicionalni poljski bigos

gastro postao gastro.24sata.hr
Starinsko poljsko jelo obiluje mesom, svježim i kiselim kupusom

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 661

Potrebno vam je

  • 1000 g svinjetina,srednje masna
  • 500 g junetina 
  • 500 g divljač
  • 3 kom Dimljena kobasica
  • 300 g suho meso
  • 150 g slanina suha (prerašt. mršava)
  • 1000 g kupus kiseli (glave, sirove svj.)
  • 1 kom kupus glavati, bijeli
  • 250 g šampinjoni (uzgojeni)
  • 6 kom šljive, suhe
  • 2 kom luk ,crveni
  • 2 režanj češnjak
  • 190 g pasirana rajčica (passata)
  • kopar
  • ružmarin
  • peršin, list
  • kim
  • sol
  • papar
  • 2 žlica ulje, biljno

Priprema

  1. Meso /svinjetinu s kožicom, junetinu od mišića i ostalo) posolite i popaprite pa stavite peršina, ružmarina i kima te ga ostavite u marinadi sat vremena. Narežite svježi kupus na trakice, a narezani kiseli kupus isperite u hladnoj vodi i ocijedite.
  2. Marinirano meso narežite na kockice, kobasice na ploške, a suho meso i slaninu na komadiće. Na tavi ga prepržite sa svih strana. U veliki lonac na ulju, na kojem ste pržili meso, pirjajte luk, a kad se zažuti, dodajte zgnječeni češnjak. Dodajte svježi kupus i na listiće narezane šampinjone pa kad sve malo omekša, posložite slaninu, dimljeno meso i kobasice.
  3. Stavite dio kiseloga kupusa, suhe šljive i koncentrat rajčice te ubacite preprženo meso koje ste marinirali i ostatak kiseloga kupusa. Dobro zalijte vodom i pustite da krčka na laganoj vatri najmanje dva sata. Prema potrebi zalijevajte vodom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.