Kremasti griz je jedno od onih jela koja smo obožavali jesti kao djeca, ali nekako smo ga zaboravili kako smo odrasli. Vrijeme je da ponovno uživaš u okusu djetinjstva i pripremiš nešto drugačiju verziju omiljenog doručka. Nikako ne smijemo preskočiti svima omiljeni recept - griz s kakaom.
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 10 žlica pšeničnog griza
- 5 žlica šećera
- Kakao za posipanje
Priprema:
- U lonac ulij mlijeko i pomiješaj ga sa šećerom. Mlijeko zagrij do vrenja i neka se sav šećer otopi.
- U kipuće mlijeko dodaj griz i pažljivo miješaj pjenjačom nekoliko minuta.
- Kada se zgusnuo, griz makni sa štednjaka i nastavi miješati još koju minutu.
- Gotov griz presipaj u tanjur i obilno ga posipaj kakaom.
Ako ipak želiš doručkovati griz koji ima okus i miris ljeta, tu je recept za griz sa šumskim voćem koji će ti osvježiti jutro.
Griz sa šumskim voćem
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 10 žlica pšeničnog griza
- 4 žlice šećera
- 100 g šumskog voća
- 1 žlica meda
Priprema:
- U lonac ulij mlijeko i pomiješaj ga sa šećerom. Mlijeko zagrij do vrenja i neka se sav šećer otopi.
- U kipuće mlijeko dodaj griz i pažljivo miješaj pjenjačom nekoliko minuta.
- Kada se zgusnuo, griz makni sa štednjaka i nastavi miješati još koju minutu te gotov griz presipaj u tanjur i ostavi da se ohladi.
- U blenderu pomiješaj šumsko voće i med te gotovu smjesu prelij preko hladnog griza.
Među nama sigurno ima i onih koji jedva čekaju jesen, a kako bi se pripremila za hladnu sezonu imamo odličan recept za griz s bananom, lješnjacima i cimetom.
Griz s bananom, lješnjacima i cimetom
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 10 žlica pšeničnog griza
- 3 žlice meda
- 1 banana
- 20 g lješnjaka
- 1 žličica cimeta
Priprema:
- Mlijeko u loncu zagrij do vrenja.
- U kipuće mlijeko dodaj griz i pažljivo miješaj pjenjačom nekoliko minuta.
- Kada se zgusnuo, griz makni sa štednjaka i nastavi miješati još koju minutu. U to vrijeme u griz umiješaj i med te cimet.
- Gotov griz presipaj u tanjur. Na griz dodaj nasjeckane banane i cijele lješnjake te sve posipaj s malo cimeta i meda.