Najbolje su od junećih ili telećih iznutrica, no u nekim krajevima rade se i od želudaca koza, jelena i svinja (u Zagorju vole fileke od janjetine) pa čak i od ribe poput grdobine i tune. Nekada su tripice bile omiljeno jelo seljaka i težaka, ali s godinama kao da su pale u zaborav, vjerojatno i zbog neobičnog mirisa koji mu mnogi spočitavaju.
No, kada se pripreme na pravi način, u pravilu kuhanjem narezanih komada zajedno s ostalim sastojcima dok se ne dobije jelo slično gustoj juhi, okus im se dodatno popravlja namirnicama poput luka i slanine, odnosno pancete.
U svakom slučaju, tripicama svakako treba dati drugu šansu ako te nisu oduševile na prvi pogled, a ovaj je recept prava prilika za to!
Starinski recept za tripice
Sastojci:
- 1 kg junećih (ili telećih) tripica, očišćenih, blanširanih i narezanih na tanke rezance
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- komad celera
- 50 g pancete
- 2 dl bijelog vina
- ½ litre pasiranih rajčica
- peršin
- lovorov list
- 4 - 5 krumpira
Priprema:
- Nasitno nasjeckaj luk, češnjak, mrkvu i celer te prži na maslinovu ulju dok sasvim ne omekša (po potrebi ulij malo vode da ne zagori).
- Dodaj i pancetu narezanu na kockice i poprži, zatim i vino pa pusti da ishlapi. Potom dodaj rajčice, lovorov list i 2 - 3 čaše vode. Kad jelo zakuha, dodaj tripice (ako imaš svježe, prethodno ih skuhaj u vodi u koju si dodao/la 2 - 3 lovorova lista, 2 češnja češnjaka, malo octa i soli pa kuhaj dok tripice ne omekšaju). Kuhaj oko pola sata pa dodaj krumpir narezan na kockice.
- Kuhaj još 45 minuta do 1 sat. Na kraju dodaj nasitno nasjeckan peršin.