Tripice ili fileki – ovo pučko jelo ili voliš ili ne – čini nam se da nema sredine. Sprema se od očišćenih želudaca različitih životinja što je mnogima odbojno – no ima i onih koji su promijenili mišljenje nakon što su ih probali
Najbolje tripice, odnosno fileki su od junećih ili telećih iznutrica, no u nekim krajevima rade se i od želudacakoza, jelena i svinja (u Zagorju vole fileke od janjetine) pa čak i od ribe poput grdobine i tune. Nekada su tripice bile omiljeno jelo seljaka i težaka, ali s godinama kao da su pale u zaborav, vjerojatno i zbog neobičnog mirisa koji mu mnogi spočitavaju.
No kada se pripreme na pravi način, u pravilu kuhanjem narezanih komada zajedno s ostalim sastojcima dok se ne dobije jelo slično gustoj juhi, okus im se dodatno popravlja namirnicama poput luka i slanine, odnosno pancete.
U svakom slučaju, tripicama svakako treba dati drugu šansu ako te nisu oduševile na prvi pogled, a ovaj je recept prava prilika za to!
Tripice, odnosno fileki često se kuhaju na pučkim feštama, u kotlićima i velikim loncima
foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Tripice, odnosno fileki često se kuhaju na pučkim feštama, u kotlićima i velikim loncima
foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Ne gasi ekran dok kuham
Starinski recept za tripice
28 MIN
pripreme
110 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Juneće ili teleće tripice (fileki)
1
kg
Luk
2
kom
Češnjak
2
režanj
Mrkva
2
kom
Celer - korijen
100
g
Panceta
50
g
Bijelo vino
200
ml
Pasata od rajčice
500
ml
Listići svježeg peršina
Lovorov list
2
kom
Krumpir
5
kom
Sol
Papar
Voda
Ocat
Postupak
Nasitno nasjeckaj luk, češnjak, mrkvu i celer te prži na maslinovu ulju dok sasvim ne omekša (po potrebi ulij malo vode da ne zagori).
Dodaj i pancetu narezanu na kockice i poprži, zatim i vino pa pusti da ishlapi. Potom dodaj rajčice, lovorov list i 2-3 čaše vode.
Kad jelo zakuha, dodaj tripice (ako imaš svježe, prethodno ih skuhaj u vodi sa 2 lovorova lista, 2 češnja češnjaka, malo octa i soli pa kuhaj dok tripice ne omekšaju). Kuhaj oko pola sata pa dodaj krumpir narezan na kockice.
Kuhaj još 45 minuta do 1 sat. Na kraju dodaj nasitno nasjeckan peršin.