Recepti Varivo 14. studenoga 2024.

Imamo odličan starinski recept za tripice (fileke)

Varivo
28 MIN
110 MIN
4
SREDNJE
Fileki, tripice
Fileki
foto: Shutterstock
Tripice ili fileki – ovo pučko jelo ili voliš ili ne – čini nam se da nema sredine. Sprema se od očišćenih želudaca različitih životinja što je mnogima odbojno – no ima i onih koji su promijenili mišljenje nakon što su ih probali

Najbolje tripice, odnosno fileki su od junećih ili telećih iznutrica, no u nekim krajevima rade se i od želudaca koza, jelena i svinja (u Zagorju vole fileke od janjetine) pa čak i od ribe poput grdobine i tune. Nekada su tripice bile omiljeno jelo seljaka i težaka, ali s godinama kao da su pale u zaborav, vjerojatno i zbog neobičnog mirisa koji mu mnogi spočitavaju.

Tripice Možda vas zanima... Otkrivena tajna zašto ih muškarci toliko obožavaju! Špajza

Najvažnija je pravilna priprema

No kada se pripreme na pravi način, u pravilu kuhanjem narezanih komada zajedno s ostalim sastojcima dok se ne dobije jelo slično gustoj juhi, okus im se dodatno popravlja namirnicama poput luka i slanine, odnosno pancete.

U svakom slučaju, tripicama svakako treba dati drugu šansu ako te nisu oduševile na prvi pogled, a ovaj je recept prava prilika za to!

tripice, fileki | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Tripice, odnosno fileki često se kuhaju na pučkim feštama, u kotlićima i velikim loncima foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL tripice, fileki | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Tripice, odnosno fileki često se kuhaju na pučkim feštama, u kotlićima i velikim loncima foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

Ne gasi ekran dok kuham

Starinski recept za tripice
28 MIN
pripreme
110 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Juneće ili teleće tripice (fileki) 1 kg
  • Luk 2 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Mrkva 2 kom
  • Celer - korijen 100 g
  • Panceta 50 g
  • Bijelo vino 200 ml
  • Pasata od rajčice 500 ml
  • Listići svježeg peršina
  • Lovorov list 2 kom
  • Krumpir 5 kom
  • Sol
  • Papar
  • Voda
  • Ocat
Postupak
  1. Nasitno nasjeckaj luk, češnjak, mrkvu i celer te prži na maslinovu ulju dok sasvim ne omekša (po potrebi ulij malo vode da ne zagori).


  2. Dodaj i pancetu narezanu na kockice i poprži, zatim i vino pa pusti da ishlapi. Potom dodaj rajčice, lovorov list i 2-3 čaše vode.


  3. Kad jelo zakuha, dodaj tripice (ako imaš svježe, prethodno ih skuhaj u vodi sa 2 lovorova lista, 2 češnja češnjaka, malo octa i soli pa kuhaj dok tripice ne omekšaju). Kuhaj oko pola sata pa dodaj krumpir narezan na kockice.


  4. Kuhaj još 45 minuta do 1 sat. Na kraju dodaj nasitno nasjeckan peršin.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.