Recepti 06. listopada 2022.

Tripice su nekima odbojne, ali mnogi ih obožavaju, a ovo je najbolji recept!

Fine ili odbojne - pitanje je sad foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tripice ili fileki – ovo pučko jelo ili voliš ili ne – čini nam se da nema sredine. Sprema se od očišćenih želudaca različitih životinja što je mnogima odbojno – no ima i onih koji su promijenili mišljenje nakon što su ih probali

Najbolje su od junećih ili telećih iznutrica, no u nekim krajevima rade se i od želudaca koza, jelena i svinja (u Zagorju vole fileke od janjetine) pa čak i od ribe poput grdobine i tune. Nekada su tripice bile omiljeno jelo seljaka i težaka, ali s godinama kao da su pale u zaborav, vjerojatno i zbog neobičnog mirisa koji mu mnogi spočitavaju.

No, kada se pripreme na pravi način, u pravilu kuhanjem narezanih komada zajedno s ostalim sastojcima dok se ne dobije jelo slično gustoj juhi, okus im se dodatno popravlja namirnicama poput luka i slanine, odnosno pancete.

U svakom slučaju, tripicama svakako treba dati drugu šansu ako te nisu oduševile na prvi pogled, a ovaj je recept prava prilika za to!

Tripice Možda vas zanima... Otkrivena tajna zašto ih muškarci toliko obožavaju! Špajza

Starinski recept za tripice

Sastojci:

  • 1 kg junećih (ili telećih) tripica, očišćenih, blanširanih i narezanih na tanke rezance
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • komad celera
  • 50 g pancete
  • 2 dl bijelog vina
  • ½ litre pasiranih rajčica
  • peršin
  • lovorov list
  • 4 - 5 krumpira
Možda vas zanima... Događaj mjeseca: Janjeće tripice na pet načina Najave

Priprema:

  1. Nasitno nasjeckaj luk, češnjak, mrkvu i celer te prži na maslinovu ulju dok sasvim ne omekša (po potrebi ulij malo vode da ne zagori).
  2. Dodaj i pancetu narezanu na kockice i poprži, zatim i vino pa pusti da ishlapi. Potom dodaj rajčice, lovorov list i 2 - 3 čaše vode. Kad jelo zakuha, dodaj tripice (ako imaš svježe, prethodno ih skuhaj u vodi u koju si dodao/la 2 - 3 lovorova lista, 2 češnja češnjaka, malo octa i soli pa kuhaj dok tripice ne omekšaju). Kuhaj oko pola sata pa dodaj krumpir narezan na kockice.
  3. Kuhaj još 45 minuta do 1 sat. Na kraju dodaj nasitno nasjeckan peršin.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.