gastro postao
Manti, punjenje okruglice s mljevenim mesom, specijalitet su turske kuhinje
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 849
Tijesto
- 3 šalica pšenično brašno, bijelo
- 1 kom jaje kokošje
- 1.50 dl voda
- sol
Nadjev
- 250 g mljevena junetina
- 1 kom luk ,crveni
- 0.50 mala žlica sol
- 0.50 mala žlica svježe mljeveni papar
Umak
- 2 šalica jogurt (3.2% masti)
- 4 režanj češnjak
- 0.25 mala žlica sol
- 4 mala žlica maslac, slani
- 1 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
- 3 žlica voda
- menta
Priprema
- U veću zdjelu stavimo brašno, jaje, sol i vodu. Miješamo i mijesimo dok ne dobijemo glatko tijesto. Pokrijemo potom zdjelu s tijestom i pustimo da odstoji oko pola sata.
- U međuvremenu izmiješamo sve sastojke za nadjev. Tijesto razvaljamo i režimo na manje kvadrate.
- Na svaki kvadrat tijesta stavimo žličicu nadjeva i zatvorimo ga tako da slijepimo suprotne uglove tijesta na sredini, povrh nadjeva. Tako napravimo sa svim preostalim tijestom i nadjevom.
- Pristavimo vodu i posolimo je. Kad provrije, stavimo punjeno tijesto kuhati. Povremeno promiješamo drvenom žlicom da se ne slijepe i ne sjednu na dno. Kuhamo ih na srednje jakom plamenu oko 15 minuta
- U međuvremenu pripremimo umak. U zdjeli srednje veličine pomiješamo jogurt, sol i usitnjeni češnjak. U manjoj tavi otopimo maslac ili zagrijemo ulje. Na masnoću stavimo koncentrat rajčice i dodamo malo vode. Smanjimo plamen i pustimo neka vrije oko dvije minute.
- Kuhane okruglice ocijedimo i stavimo na tanjur za posluživanje. Kad se malo ohladi, prelijemo umakom od jogurta i žlicom umaka s rajčicom. Prije posluživanja pospemo s malo sušene metvice.