Recepti 13. listopada 2014.

Turski punjeni kruh

Turski punjeni kruh
gastro postao gastro.24sata.hr
Tijesto puno bogatog nadjeva od poriluka, pancete, skute i špinata

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 137

Tijesto

  • 600 g glatko brašno
  • 20 g kvasac, svježi
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 1 mala žlica pšenično brašno, bijelo
  • mlijeko kravlje, punomasno
  • 350 ml voda
  • 2 mala žlica sol
  • maslac, neslani

Nadjev 1

  • 1 kom poriluk (cijeli)
  • 100 g panceta

Nadjev 2

  • 250 g skuta
  • 400 g špinat
  • 1 prstohvat sol
  • 1 režanj češnjak

Priprema

  1. Od brašna, dignutog kvasca (za dizanje kvasca potrebni su žličica šećera, žličica brašna i malo toplog mlijeka) i tekućine umijesite glatko tijesto. Tijesto će biti podatno i ljepljivo. Prebacite ga na dobro pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi, ali opet pripazite da ga ne umijesite pretvrdo. Mora biti fino podatno na dodir, ali se nikako ne smije lijepiti za ruke.
  2. Kad ste umijesili tijesto, napravite štrucu i prerežite je tako da dobijete 3 približno jednaka komada tijesta. Lagano formirajte loptice (ako se lijepi pomognite si brašnom) te ih pokrijte krpom i pustite da se odmaraju, a vi za to vrijeme pripremite nadjeve.
  3. Za nadjev broj 1 narežite poriluk na kolutiće, a pancetu na manje kockice ili listiće. U tavi zagrijte žlicu-dvije maslinova ulja i na njemu popržite poriluk. Poriluku dodajte pancetu i sve skupa pirjajte jedno 5 minuta, odnosno dok panceta fino zamiriše i dobije lijepu boju te postane hrskava. Po potrebi malo posolite i pustite da se nadjev ohladi.
  4. Za nadjev broj 2 u zdjeli pomiješajte skutu ili svježi sir s obarenim i na sitnije sjeckanim špinatom. Posolite i dodajte protisnuti ili na sitno sjecakani režanj češnjaka. Posolite.
  5. Vratite se tijestu i to tako da prvo razvaljate jedan komad tijesta (lopticu) te ga rastanjite što je tanje moguće (na pravokutnik veličine otprilike 40x30 cm), premažite ga ili otopljenim maslacem ili maslinovim uljem i na njega stavite nadjev broj 1 (panceta i poriluk). Na isti način razvaljajte i drugi komad tijesta, stavite ga preko prvog komada na koji ste stavili nadjev broj 1 te i taj komad tijesta premažite masnoćom i na njega stavite nadjev broj 2 (špinat i sir) i to tako da ga u tankom sloju razmažete preko cijelog komada tijesta. Na kraju razvaljate i razvucite i posljednji komad tijesta te ga položite preko nadjeva od špinata i sira. Premažite masnoćom.
  6. Sad tako posložene slojeve tijesta preklopite i to tako da prvo preklopite jednu trećinu tijesta prema unutra (prvo dužu stranu), onda preko nje drugu trećinu tijesta. Dobit ćete komad širine 20 cm, dužine 40 cm. Sada preklopite jednu krajnju trećinu te odmah zatim i drugu krajnju trećinu (kao pismo) i dobit ćete jedan pravokutnik.
  7. U posudu u kojoj ćete peći (može okrugla, može pravokutna) stavite papir za pečenje te smjestite tijesto. Oštrim nožem zarežite tijesto prvo na četvrtine, a onda još svaku četvrtinu na polovine. Dobit ćete osam trokuta. Premažite svaku osminu tijesta umućenim jajem te svaki trokut posipajte sezamom, crnim kimom, makom ili vama omiljenim sjemenkama. Ostavite da se tijesto diže dok se zagrije pećnica.
  8. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te kruh pecite jedno 35-40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Tijekom pečenja će se sve više listati slojevi i ako kruh pečete u okrugloj posudi, dobit ćete lijepu formu cvijeta. 9. Kad je kruh pečen, pustite ga da se ohladi jedno 15 minuta i služite ga uz jogurt ili neki fini sirni namaz. Ili ga jedite bez ičega. Savršen je onako mirisan, aromatičan i topao – pravi turski punjeni kruh!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.