Recepti Desert 01. srpnja 2024.

TUŽNI KOLAČ Desert koji garantira sreću

Desert
8 MIN
40 MIN
24
SREDNJE
Tužni kolač, Sad cake
Tužni kolač
foto: Pinterest
Otkrij Sad Cake ili Tužni kolač, retro recept koji nikoga neće rastužiti! Njegova jednostavnost i nevjerojatan okus čine ga omiljenim među ljubiteljima slatkog... A pravi se od samo 3 osnovna sastojka

Sad Cake ili Tužni kolač je jedan od onih retro deserata koji, unatoč imenu, nikoga neće rastužiti. Lako se priprema i savršen je za dijeljenje s prijateljima i obitelji.

Tri osnovna sastojka čine ga fleksibilnim za razne kreativne varijacije. Njegovo podrijetlo je misterij, ali njegova jednostavnost i okus ga čine omiljenim među ljubiteljima slatkih poslastica.

biskvitni kolač Možda vas zanima... Kako provjeriti je li biskvit zaista pečen Špajza

Tužni kolač, Sad cake | Author: Pinterest Tužni kolač - izgleda tužno, ali razveselit će te okusom foto: Pinterest

Nepoznato podrijetlo

Recept za Sad Cake prvi se put pojavio u kuharici "The Lubbock Women’s Club Cookbook" iz 1983. godine. Starinski recept uključuje 2 šalice mješavine za kolače Bisquick (gotova mješavina za kolače koja se sastoji od bijelog pšeničnog brašna, gustina (kukuruznog škroba), dekstroze, palmina ulja, sode bikarbone, soli, šećera, repičinog ulja i nekoliko aditiva), 4 jaja i cijelu kutiju smeđeg šećera, što je oko 2 i 1/4 šalice.

Budući da kod nas Bisquick mješavina nije dostupna u trgovinama, možemo u receptu koristiti neku drugu gotovu mješavinu za kolače, ali i samo složiti smjesu od navedenih sastojaka, baš kao što bismo inače za neki drugi jednostavan kolač, poput jogurt kolača. U biti, u toj smjesi sadržani su svi suhi sastojci koji idu u kolač takvog tipa.

Jednostavna uputa glasi: "Pomiješaj sastojke ručno. Ulij u namašćeni pleh dimenzija 33 x 24 x 5 cm. Peci na 175°C 30 minuta. Kolač će se lijepo dignuti – i onda pasti, kao što bi i trebao!"

 | Author: Thinkstock Smeđi šećer daje "karamelast" okus foto: Thinkstock

Iako možda ne izgleda impresivno, okus i tekstura ovoga kolača su izvanredni. Rubovi su hrskavi i karamelasti, dok je unutrašnjost sočna i puna okusa.

Naribani kokos daje tužnom kolaču dodatnu dimenziju koju svi obožavaju, čak i oni koji inače ne vole kokos. Kolač je najbolji sljedeći dan, a ostat će svjež do 4 dana.

Ukusne varijacije Sad Cakea

Sad Cake u svom izvornom obliku ima samo 3 osnovna sastojka, ali postoje i brojne varijacije:

• Orašasti plodovi: Dodaj do 1 šalicu tostiranih, sjeckanih orašastih plodova. Bolje ih je posuti po vrhu nego umiješati.
• Komadići tamne čokolade: Budući da je kolač prilično sladak, najbolje je koristiti komadiće tamne čokolade, ne mliječne, posebno. Dodaj između 1 i 1.5 šalice.
• Izostavi kokos: Ako ne voliš kokos ili ga nemaš kod kuće u tom trenutku, možeš ga izostaviti.

Ne gasi ekran dok kuham

Tužni kolač (Sad Cake)
8 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Suncokretovo ulje 1,50 žlica
  • Jaje 4 kom
  • Smeđi šećer 2,25 šalica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Kupovna mješavina za biskvit 2 šalica
  • Naribani kokos 1 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Namaži pleh dimenzija 33x23 cm suncokretovim uljem.


  2. U velikoj zdjeli istuci jaja vilicom ili pjenjačom dok ne postanu pjenasta. Dodaj smeđi šećer, ekstrakt vanilije i sol te dobro izmiješaj.


  3. Dodaj mješavinu za pečenje i miješaj dok ne dobiješ gusto tijesto. Neka ostane nekoliko manjih grudica. Umiješaj kokos.


  4. Izlij tijesto u pripremljeni pleh i ravnomjerno ga rasporedi.


  5. Peci u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta. Kolač će se napuhati, a zatim splasnuti.

    Znat ćeš da je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Pukotine na vrhu kolača dodaju karakter.


    Tužni kolač, Sad cake



  6. Ohladi kolač na rešetki, zatim izreži na komade željene veličine (24 je idealno).

    Sad Cake je najbolji sljedeći dan. Ostatke u posudi s poklopcem bez dotoka zraka do 5 dana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

139 kcal

6 %

MASTI

3,00 g

4 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

25,00 g

9 %

PROTEINI

2,00 g

4 %

Isprobaj i ove recepte za jednostavne kolače!

jogurt kolač Možda vas zanima... Najsočniji kolač s jogurtom za svaki dan Recepti Mramorni kuglof za svaku priliku Možda vas zanima... Mramorni kuglof je baš uvijek dobra ideja Recepti Sočan kolač od zobene kaše i maslaca od kikirikija Možda vas zanima... Sočan kolač od maslaca od kikirikija i zobenih pahuljica Recepti