gastro postao
Mekani, nemasni… ma neodoljivi slani popečci.
Popečci? U bilo koje vrijeme, pogotovo kada se radi o finom obroku koji možete jesti na razne načine, bilo da se radi o slatkom ili možda ipak slanom obroku.
Ovaj put smo se odlučili za slanu verziju. Iako priprema ovog tijesta zahtjeva malo više vremena, ispati se. Rezultat su mekani, nemasni, ma neodoljivi slani popečci.
Sastojci:
- 45 g svježeg kvasca
- 250 ml mlake vode
- 500 g brašna
- malo soli
- 4 žlice otopljene svinjske masti
- ulje ili mast za prženje
Priprema:
- Rastopite kvasac u vodi i pustite ga da odstoji 15 minuta.
- U zdjelu prosijte brašno i dodajte sol. Na sredini napravite udubljenje i ulijte mast i kvasac. Miješajte vilicom, te prema potrebi postupno dodajte vodu.
- Prebacite smjesu na pobrašnjenu radnu površinu i mijestite dok tijesto ne bude glatko i podatno. Oblikujte kuglu, stavite je u veliku zdjelu i prekrijte je krpom. Pustite da se diže na toplom i zaštićenom mjestu oko jedan sat.
- Razvaljajte tijesto na debljinu oko 3 mm. Izrežite rombove ili kvadrate duge 5 cm.
- Ispržite ih u dubokom i vrućem ulju ili masti dok ne dobiju žuto-smeđu boju.
- Ocijedite ih na papirnatim ubrusima.
Poslužite ih vruće sa svježim sirom, šunkom i salamom.