Ako voliš kolutiće luka, a smjesu u koju se onu omoče prije prženje smatraš samo nužnim zlom koje drži luk na okupu, imamo trik koji će te oduševiti. Uz jedan jednostavan sastojak, klasični kolutići luka, popularni onion rings, dobit će novu, slatko-slanu dimenziju kojoj se nećeš moći oduprijeti. Riječ je o - smeđem šećeru!
Slatki sastojak koji mijenja sve
Uobičajeni začini poput češnjaka u prahu i papra naglašavaju zemljani okus luka. Smeđi šećer čini upravo suprotno – on naglašava prirodnu slatkoću luka i obogaćuje je notom karamele. Dovoljno je samo pola žličice ovog tamnog, melasom obogaćenog šećera da tijesto dobije dubinu okusa, a luk da zablista u novom svjetlu.
Hrskavi onion ring i ostali neodoljivi fast food
Kako pripremiti kolutiće luka sa smeđim šećerom?
Za početak, pomiješaj brašno, sol, papar i smeđi šećer. U tu smjesu uvaljaj kolutiće luka. Zatim ih umoči u mješavinu jaja, brašna, mlaćenice (buttermilk) i malo ulja, i prži dok ne postanu zlatno-smeđi i neodoljivo hrskavi.
Uz što poslužiti ove posebne kolutiće luka?
Nakon što dodaš smeđi šećer u tijesto za prženje luka nema povratka na staro. A opcija za malo drugačije onion rings je puno: poigraj se sa začinima u brašnu. Odličan izbor su Cajun začini ili Old Bay mješavina, koja daje bogat, blago pikantan okus.
Kad su kolutići luka gotovi, pitanje je – u što umakati? Zaboravi obični kečap. Smeđi šećer traži ozbiljnog partnera. Barbecue umaci su uvijek dobar izbor, a ako voliš nešto drugačije, honey mustard BBQ je savršeno rješenje - ima dovoljno slatkoće i kiselosti, ali i blagu ljutinu – sve što treba uz aromatične kolutiće.
Za prave ljubitelje kolutića luka, predlažemo i dip od karameliziranog luka i punomasnog kiselog vrhnja. Da sve ne bi bilo preslatko, dodaj malo Worcestershire umaka, svježe mljevenog papra, vlasca i prstohvat cvijeta soli.