Recepti Povrće 27. siječnja 2025.

Onion Boil je genijalno slastan pečeni luk s TikToka

onion boil
Onion Boil - genijalan pečeni luk s TikToka
foto: Eating by Elaine/Pinterest
Pripremi s nama Onion Boil, genijalan pečeni luk s puno maslaca i začina, novi slasni hit s TikToka. Imamo provjeren recept...

Može li se od skromnog, ali tako svestranog povrća kao što je luk, dobiti slasno i elaborirano jelo od samo nekoliko namirnica? O da, dokaz imamo u slavnoj francuskoj juhi od luka, a sada i u novom viralnom hitu - popularnom pečenom luku koji je osvojio TikTok pod nazivom - Onion Boil.

stanley tucci Možda vas zanima... Slavni glumac ima najbolje savjete za rezanje luka Špajza

Luk, maslac, začini i malo strpljenja dok se luk lagano peče u pećnici i ovaj odličan specijalitet - Onion Boil - je tu. Ovo jelo možeš poslužiti samo, kao toplo predjelo, uz pire krumpir kao glavno jelo, ili kao prilog finoj sočnoj piletini ili nekom drugom komadu mesa. Svakako, ako viralni hit Onion Boil poslužuješ sam, ne zaboravi na stol staviti i obilne količine hrskavog svježeg kruha jer slastan umak od maslaca koji će iscuriti prilikom rezanja pečenog luka stvarno je šteta baciti!

Da ne bi bilo zabune, iako je u nazivu riječ "boil", što bi trebalo značiti da je jelo kuhano, ovaj luk zapravo se peče u pećnici, ali kako se na neki način "kuha" u obilju maslaca tako je ovo jelo i dobilo  svoj naziv - Onion Boil. No sve ionako piše u receptu u nastavku...

onion boil | Author: Eating by Elaine/Pinterest Slasi Onion Boil foto: Eating by Elaine/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Pečeni luk - Onion Boil
10 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslac 125 g
  • Sušena slatka paprika 4 žličica
  • Češnjak u prahu 3 žličica
  • Sol 2 žličica
  • Old Bay mješavina začina (celer, sol, slatka paprika, crni papar, mljeveni lovor...) 2 žličica
  • Timijan 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 1 žličica
  • Luk 4 kom
  • Listići svježeg peršina
Postupak
  1. Rešetku postavi na sredinu pećnce, a pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Izreži 4 kvadrata aluminijske folije dimencija cca 30x30 cm.


  2. U zdjelici izmiješaj maslac, mljevenu papriku, češnjak u prahu, sol, Old Bay mješavinu začina, sušeni timijan i svježe mljeveni crni papar dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.


  3. Koristi veće komade luka, po mogućnosti slatkastog. Luk oguli, odreži mu malo na dnu da može stajati uspravno u plehu. Izvadi sredinu luka.


  4. Svaki luk nadjeni sa cca 2 žličice začinjenog maslaca, te izvana svaki luk premaži sa još 4 žlilice maslaca.

    Ostatak začinjenog maslaca sačuvaj za serviranje.


  5. Svaki luk postavi na zaseban komad aluminijske folije. Foliju čvrsto umotaj oko luka. STavi zamotane glavice luka u pleh.


  6. Peci 55-65 minuta, odnosno dok se luk lijepo ne zapeče i postane mekan u sredini. Pusti da se prohladi oko 2 minute nakon vađenja iz pećnice, a prije odmotavanja folije.

    Posluži s ostatkom začinjenog maslaca, posuto nasjeckanim svježim listićima peršina.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

283 kcal

14 %

MASTI

24,00 g

33 %

KOLESTEROL

0,61 g

0 %

UH

14,00 g

5 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Ako ti slučajno ostane ovog divnog pečenog luka (u što čisto sumnjamo!), možeš ga čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi, do 3 dana. Maslac će se u hladnjaku stvrdnuti, no kada luk podgriješ opet će se pretvoriti u sočan i slastan umak.
@aliviadonai Omw to the nail shop now i dont wanna hear it!! Anyways heres the the recipe for those that asked on my last onion boil video! 🩷 #onion #onionboil #onionboilrecipe #recipe #fypシ #fyp #viralvideo #viralvideos ♬ original sound - aliviadonai

Isprobaj i ove divote s lukom u glavnoj ulozi...

ukiseljeni luk Možda vas zanima... Kako ukiseliti luk za samo 10 minuta Špajza Francuska juha od luka Možda vas zanima... Pripremi juhu od luka, slasni francuski klasik Recepti piletina, karamelizirani luk Možda vas zanima... Francuska piletina u umaku od karameliziranog luka Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 13:39 27. Siječanj 2025.

    Njam