Pripremi s nama Onion Boil, genijalan pečeni luk s puno maslaca i začina, novi slasni hit s TikToka. Imamo provjeren recept...
Može li se od skromnog, ali tako svestranog povrća kao što je luk, dobiti slasno i elaborirano jelo od samo nekoliko namirnica? O da, dokaz imamo u slavnoj francuskoj juhi od luka, a sada i u novom viralnom hitu - popularnom pečenom luku koji je osvojio TikTok pod nazivom - Onion Boil.
Luk, maslac, začini i malo strpljenja dok se luk lagano peče u pećnici i ovaj odličan specijalitet - Onion Boil - je tu. Ovo jelo možeš poslužiti samo, kao toplo predjelo, uz pire krumpir kao glavno jelo, ili kao prilog finoj sočnoj piletini ili nekom drugom komadu mesa. Svakako, ako viralni hit Onion Boil poslužuješ sam, ne zaboravi na stol staviti i obilne količine hrskavog svježeg kruha jer slastan umak od maslaca koji će iscuriti prilikom rezanja pečenog luka stvarno je šteta baciti!
Da ne bi bilo zabune, iako je u nazivu riječ "boil", što bi trebalo značiti da je jelo kuhano, ovaj luk zapravo se peče u pećnici, ali kako se na neki način "kuha" u obilju maslaca tako je ovo jelo i dobilo svoj naziv - Onion Boil. No sve ionako piše u receptu u nastavku...
Slasi Onion Boil
foto: Eating by Elaine/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pečeni luk - Onion Boil
10 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslac
125
g
Sušena slatka paprika
4
žličica
Češnjak u prahu
3
žličica
Sol
2
žličica
Old Bay mješavina začina (celer, sol, slatka paprika, crni papar, mljeveni lovor...)
2
žličica
Timijan
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Luk
4
kom
Listići svježeg peršina
Postupak
Rešetku postavi na sredinu pećnce, a pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Izreži 4 kvadrata aluminijske folije dimencija cca 30x30 cm.
U zdjelici izmiješaj maslac, mljevenu papriku, češnjak u prahu, sol, Old Bay mješavinu začina, sušeni timijan i svježe mljeveni crni papar dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
Koristi veće komade luka, po mogućnosti slatkastog. Luk oguli, odreži mu malo na dnu da može stajati uspravno u plehu. Izvadi sredinu luka.
Svaki luk nadjeni sa cca 2 žličice začinjenog maslaca, te izvana svaki luk premaži sa još 4 žlilice maslaca.
Ostatak začinjenog maslaca sačuvaj za serviranje.
Svaki luk postavi na zaseban komad aluminijske folije. Foliju čvrsto umotaj oko luka. STavi zamotane glavice luka u pleh.
Peci 55-65 minuta, odnosno dok se luk lijepo ne zapeče i postane mekan u sredini. Pusti da se prohladi oko 2 minute nakon vađenja iz pećnice, a prije odmotavanja folije.
Posluži s ostatkom začinjenog maslaca, posuto nasjeckanim svježim listićima peršina.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
283 kcal
14 %
MASTI
24,00 g
33 %
KOLESTEROL
0,61 g
0 %
UH
14,00 g
5 %
PROTEINI
3,00 g
6 %
Ako ti slučajno ostane ovog divnog pečenog luka (u što čisto sumnjamo!), možeš ga čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi, do 3 dana. Maslac će se u hladnjaku stvrdnuti, no kada luk podgriješ opet će se pretvoriti u sočan i slastan umak.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.