gastro postao
Tko može odoljeti kriški sočnog i mirisnog kruha s mrkvom?
Ako voliš kruh s bananom, jabukom ili pak slatki kruh s tikvicama, bit će ti draga i ova izvedenica s mrkvom, đumbirom i cimetom.
Sama priprema oduzet će ti 15-ak minuta, ali imaj na umu da se relativno dugo peče te da se treba ohladiti prije rezanja. Stoga, najbolje je s pripremom krenuti večer prije posluživanja.
Ako želiš da bude još fotogeničniji, premaži ga kremom od sira i šećera u prahu te pospi cimetom. Dobro će se uklopiti i nasjeckani orasi ili bademi. U slast!
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 180 ml ulja
- 220 g krem sira
- 2 žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice sode
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica soli
- 350 g mrkve
- 300 g šećera
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Mali kalup za kruh naulji, a zatim ga obloži papirom za pečenje.
- Pomiješaj brašno sa soli, sodom, praškom za pecivo, đumbirom i cimetom.
- Mrkvu operi, oguli i sitno naribaj. Pomiješaj je sa suhim sastojcima.
- Izmiksaj omekšali krem sir sa šećerom pa dodaj jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Na kraju ulij ulje i još kratko miksaj.
- Umiješaj smjesu brašna i naribane mrkve; promiješaj drvenom žlicom ili špatulom.
- Prelij smjesu u kalup za kruh. Peci 70-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Provjeri čačkalicom i peci još 10 do 15 minuta.
Pusti da se ohladi prije serviranja. Dobar tek!