U svakom zalogaju umaka od jagoda osjetit ćeš ljeto – slatkoću zrelih jagoda spojenu s finom notom limuna koja osvježava i zaokružuje okus
Sočan, mirisan i bogat umak odjagoda pretvara svaki cheesecake u pravi ljetni užitak. Uz samo nekoliko sastojaka i malo vremena, na stolu imaš preljev koji izgleda i miriši kao da si ga naručio iz slastičarnice.
Osim što se savršeno slaže s bogatim, kremastim slojem sira i hrskavom podlogom torte, ovaj preljev može začiniti i kuglu sladoleda, tanjur palačinki ili čokoladni kolač.
Jednostavno do domaće voćne čarolije
Priprema ovog preljeva toliko je jednostavna da ćeš ga sigurno raditi opet i opet. Jagode – svježe ili smrznute – pospeš šećerom, malo ih zgnječiš i pustiš da puste sok. Zatim ih prebaciš u lončić, pomiješaš sok s malo gustina i limunovog soka i sve zajedno ukuhavaš nekoliko minuta dok ne postane gusto i sjajno.
Ako želiš glađu teksturu, slobodno sve na kraju kratko usitni štapnim mikserom. Kada se ohladi, spreman je za posluživanje ili za spremanje u hladnjak ili zamrzivač.
Jagode
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Umak od jagoda
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jagode
4
šalica
Šećer
3
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1
žlica
Sok od limuna
1
žličica
Limunova korica
0,50
žličica
Postupak
Očisti i prepolovi jagode. Stavi ih u zdjelu, pospi šećerom, lagano izgnječi vilicom i promiješaj. Pusti da stoje 10 minuta dok ne puste sok. Žlicom s prorezima prebaci jagode u lončić, a sok ostavi u zdjeli. U soku razmuti gustin i limunov sok dok se potpuno ne otope.
Lončić stavi na srednje jaku vatru, dodaj limunovu koricu i umiješaj smjesu sa sokom i gustinom. Kuhaj uz miješanje, lagano usitnjavajući jagode, dok ne zakipi i zgusne se, oko 5 minuta. Pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi i posluži.
I ovi recepti za cheesecake genijalni su za ljeto!