Recepti Tjestenina 29. svibnja 2024.

Veganski Alfredo umak za brz i kremast ručak

Vegansko
25 MIN
15 MIN
3
SREDNJE
Veganski alfredo umak
Fettuccine s Alfredo umakom
foto: Canva
Ah, taj divni trenutak u kojemu oko vilice omataš tjesteninu i "grabiš" kremasti Alfredo umak. Ovaj veganski je čisti užitak!

Danas je na meniju talijanski specijalitet. Nevjerojatno kremast, a potpuno bez mliječnih proizvoda, ovaj veganski Alfredo umak jednostavan je za pripremu i ispunit će ti želju!

Dok je tradicionalni Alfredo umak samo maslac, parmezan i crni papar, predlažemo ti kremastu verziju koja se pojavila nakon što je Alfredo postao popularan u Americi. To je umak s vrhnjem za kuhanje koji svi volimo. Ovaj put u veganskoj verziji.

Veganski alfredo umak | Author: Jcomp / Freepik U umaku se koriste sirovi indijski oraščići i kokosovo mlijeko foto: Jcomp / Freepik

Umjesto vrhnja za kuhanje, veganski Alfredo umak se pravi od sirovih indijskih oraščića i punomasnog kokosova mlijeka. Sok limuna maskira okus indijskih oraščića i ostavlja vas s bogatim, kremastim bijelim umakom.

Visokokvalitetni biljni proizvodi zamjenjuju tradicionalni maslac i parmezan. Kultivirani maslac daje kremastost i lagano kiselkasti okus sličan mliječnom maslacu. Veganski parmezan donosi oštre i orašaste note jelu.

Može i povrće kao prilog

Veganski Alfredo umak možeš poslužiti s pečenim povrćem poput brokule, cvjetače ili krumpira - preliti ga preko pečenog tofua ili pomiješati s bijelom ili smeđom rižom…

Savjet više: Ako umak ne planiraš poslužiti s tjesteninom nego u skladu s nekim od gornjih prijedloga, dodaj naribani parmezan i 1/4 šalice vode ili povrtnog temeljca u blender i blendaj dok ne postane gladak. Ulij još 1/4 šalice vode ili temeljca prema potrebi za postizanje željene konzistencije. Zagrij umak u tavi na laganoj vatri prije upotrebe.

Ne gasi ekran dok kuham

Veganski Alfredo umak
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
3
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Indijski oraščić 0,50 šalica
  • Kokosovo mlijeko 1 šalica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Svježe mljeveni crni papar 1 žličica
  • Sol 0,75 žličica
  • Češnjak u prahu 0,50 žličica
  • Luk u prahu 0,50 žličica
  • Tjestenina 225 g
  • Veganski maslac 1 žlica
  • Veganski parmezan 0,33 šalica
Postupak
  1. Namoči indijske oraščiće u kipućoj vodi 15 minuta. Ocijedi ih i isperi te ih dodaj u blender.


  2. Dok se indijski oraščići namaču, dodaj u blender kokosovo mlijeko, sok od limuna, papar, sol, češnjak u prahu i luk u prahu. Dodaj indijske oraščiće i blendaj dok ne postane vrlo glatko. 


  3. Ako planiraš poslužiti Alfredo umak s tjesteninom, zakuhaj veliku posudu vode i obilno je posoli. Kuhaj dok ne postane al dente, prema uputama na pakiranju, i ocijedi. U međuvremenu, u odvojenoj tavi na srednjoj vatri, otopi veganski maslac. Ulij kremasti umak i smanji vatru. Dodaj fino naribani veganski parmezan i miješaj dok se sir ne otopi. Drži umak toplim na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok tjestenina ne bude gotova.


  4. Kad je tjestenina gotova, isključi vatru i koristi hvataljke za stavljanje tjestenine izravno u tavu s umakom - bit će mokra od vode od tjestenine. Dodaj dodatnih 1/2 šalice vode od tjestenine u tavu i vrti tjesteninu hvataljkama dok se sve ne spoji. Kuhaj na laganoj vatri, često miješajući, dok tjestenina ne upije umak i postigne željenu gustoću, 1 do 2 minute. Možeš dodati još vode od tjestenine, po malo, za rjeđi umak.


  5. Posluži odmah s dodatnim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom. Umak će se prirodno odvojiti kako se hladi. Umak će se također zgusnuti kako se kuha. Ostatke tjestenine s umakom čuvaj u hladnjaku 3 do 4 dana. Dodaj kokosovo mlijeko, temeljac ili maslac kako bi razrijedio umak pri ponovnom zagrijavanju. Umak (bez tjestenine) čuvaj u hladnjaku do 5 dana. Pri ponovnom zagrijavanju, dodaj vodu ili temeljac kako bi ga razrijedio.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

240 kcal

12 %

MASTI

21,00 g

29 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

9,00 g

3 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Isprobaj još recepata!

Možda vas zanima... Vinkina dalmatinska pašticada na veganski način oduševit će te na prvi zalogaj Recepti Veganski quiche s povrćem by Vinka Tresić Možda vas zanima... Odličan proljetni zalogaj: Veganski quiche s povrćem Kolumne Možda vas zanima... Veseli veganski umak sa sojom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.