Ah, taj divni trenutak u kojemu oko vilice omataš tjesteninu i "grabiš" kremasti Alfredo umak. Ovaj veganski je čisti užitak!
Danas je na meniju talijanski specijalitet. Nevjerojatno kremast, a potpuno bez mliječnih proizvoda, ovaj veganski Alfredoumak jednostavan je za pripremu i ispunit će ti želju!
Dok je tradicionalni Alfredo umak samo maslac, parmezan i crni papar, predlažemo ti kremastu verziju koja se pojavila nakon što je Alfredo postao popularan u Americi. To je umak s vrhnjem za kuhanje koji svi volimo. Ovaj put u veganskoj verziji.
U umaku se koriste sirovi indijski oraščići i kokosovo mlijeko
foto: Jcomp / Freepik
Umjesto vrhnja za kuhanje, veganski Alfredo umak se pravi od sirovih indijskih oraščića i punomasnog kokosova mlijeka. Sok limuna maskira okus indijskih oraščića i ostavlja vas s bogatim, kremastim bijelim umakom.
Visokokvalitetni biljni proizvodi zamjenjuju tradicionalni maslac i parmezan. Kultivirani maslac daje kremastost i lagano kiselkasti okus sličan mliječnom maslacu. Veganski parmezan donosi oštre i orašaste note jelu.
Može i povrće kao prilog
Veganski Alfredo umak možeš poslužiti s pečenim povrćem poput brokule, cvjetače ili krumpira - preliti ga preko pečenog tofua ili pomiješati s bijelom ili smeđom rižom…
Savjet više: Ako umak ne planiraš poslužiti s tjesteninom nego u skladu s nekim od gornjih prijedloga, dodaj naribani parmezan i 1/4 šalice vode ili povrtnog temeljca u blender i blendaj dok ne postane gladak. Ulij još 1/4 šalice vode ili temeljca prema potrebi za postizanje željene konzistencije. Zagrij umak u tavi na laganoj vatri prije upotrebe.
Ne gasi ekran dok kuham
Veganski Alfredo umak
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
3
porcija
SREDNJE
Sastojci
Indijski oraščić
0,50
šalica
Kokosovo mlijeko
1
šalica
Sok od limuna
1
žlica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Sol
0,75
žličica
Češnjak u prahu
0,50
žličica
Luk u prahu
0,50
žličica
Tjestenina
225
g
Veganski maslac
1
žlica
Veganski parmezan
0,33
šalica
Postupak
Namoči indijske oraščiće u kipućoj vodi 15 minuta. Ocijedi ih i isperi te ih dodaj u blender.
Dok se indijski oraščići namaču, dodaj u blender kokosovo mlijeko, sok od limuna, papar, sol, češnjak u prahu i luk u prahu. Dodaj indijske oraščiće i blendaj dok ne postane vrlo glatko.
Ako planiraš poslužiti Alfredo umak s tjesteninom, zakuhaj veliku posudu vode i obilno je posoli. Kuhaj dok ne postane al dente, prema uputama na pakiranju, i ocijedi. U međuvremenu, u odvojenoj tavi na srednjoj vatri, otopi veganski maslac. Ulij kremasti umak i smanji vatru. Dodaj fino naribani veganski parmezan i miješaj dok se sir ne otopi. Drži umak toplim na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok tjestenina ne bude gotova.
Kad je tjestenina gotova, isključi vatru i koristi hvataljke za stavljanje tjestenine izravno u tavu s umakom - bit će mokra od vode od tjestenine. Dodaj dodatnih 1/2 šalice vode od tjestenine u tavu i vrti tjesteninu hvataljkama dok se sve ne spoji. Kuhaj na laganoj vatri, često miješajući, dok tjestenina ne upije umak i postigne željenu gustoću, 1 do 2 minute. Možeš dodati još vode od tjestenine, po malo, za rjeđi umak.
Posluži odmah s dodatnim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom. Umak će se prirodno odvojiti kako se hladi. Umak će se također zgusnuti kako se kuha. Ostatke tjestenine s umakom čuvaj u hladnjaku 3 do 4 dana. Dodaj kokosovo mlijeko, temeljac ili maslac kako bi razrijedio umak pri ponovnom zagrijavanju. Umak (bez tjestenine) čuvaj u hladnjaku do 5 dana. Pri ponovnom zagrijavanju, dodaj vodu ili temeljac kako bi ga razrijedio.