Dok prizivaš ljeto, "smućkaj" sebi i ekipi koktel s proseccom, ananasom i krastavcima... Nazvali smo ga Bikini Bellini i stvarno asocira na plažu!
Ako voliš tople sunčane dane, osvježavajuće koktele i druženja s frendovima, ovo je recept koji će se savršeno uklopiti u taj scenarij. Imamo za tebe osvježavajuću poslasticu koja će unijeti dašak tropskog raja u svaki party.
Bilo da si uz bazen u lipnju ili uživaš u vikend brunchu u veljači, ovaj koktel će te osvojiti laganim i aromatičnim notama.
Da ne bilo zabune, ovo nije običan Bellini koji je najbolji u toplijim mjesecima kada su breskve u izobilju i zrele, a koktel koji su obožavali Hemingway, Maria Callas i Truman Capote očarava nježno ružičastom bojom... Ovo je verzija sa sokom od ananasa, obogaćena opojnim notama bosiljka.
Iako ćeš šećerni sirup trebati pripremiti unaprijed, sam koktel se spravlja u samo nekoliko minuta. Smanjenje omjera šećera i vode ne samo da čini piće lakšim, već omogućava da okusi bosiljka i krastavca dođu do izražaja.
Slobodno eksperimentiraj s drugim mirisnim biljem: timijan, menta i estragon su izvrsne zamjene. Sirup u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku može trajati do 3 tjedna.
Ne gasi ekran dok kuham
Bikini Bellini
5 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Šećer
0,50
šalica
Krastavac
1
kom
Svježi bosiljak
0,50
šalica
Krastavac
2
kriška
Sok od ananasa
30
ml
Prosecco
120
ml
Ananas
Postupak
U malom loncu na srednje jakoj vatri kuhaj šećer i 1 šalicu vode, često miješajući, dok se šećer ne otopi i tekućina se ne smanji gotovo za pola - oko 5 minuta.
Makni s vatre. Dodaj krastavac i bosiljak te promiješaj. Poklopi lonac i ostavi da se ohladi.
Sirup možeš procijediti i koristiti odmah, ali ako ga ostaviš neprocijeđenog u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 2 dana, dobit ćeš puno bogatiji okus jer se intenzitet povećava s vremenom.
Koristeći cjedilo s sitnim rupicama, procijedi 2 žlice sirupa u zdjelicu ili mjernu posudu.
Stavi trake krastavca u čašu za pjenušac. Dodaj procijeđeni sirup i sok od ananasa. Nadolij prosecco, zatim nježno promiješaj da se sastojci sjedine.
Ukrasi komadićem ananasa i listovima bosiljka ako želiš.