Orada je nemasna bijela riba koja se vrlo lako čisti od kostiju, a razvit će posebnu aromu ako se kuha ili pirja. Radi toga je i vrlo omiljena u raznim kuhinjama, a ovo je jelo koje posebno voli francuska kuhinja.
Osim što se sve sprema u jednoj posudi, riba daje povrću posebnu aromu pa je krajnji rezultat zapravo vrlo sočan i ukusan obrok.
Savjet više: Koje vino odabrati uz ovo jelo?
Ako si ljubitelj/ica crvenih vina onda je ono pravi izbor uz ovakvo jelo. Neko vino jarkog crvenog voća i hrskave kiselosti može napraviti izvrsnu ravnotežu bilo kakvoj masnoći ribe a ujedno je i ‘prirodan partner’ rajčicama i maslinama (maslinovom ulju). Tko kaže da riba mora ići uz bijelo vino!
Orada pirjana na rajčicama s krumpirom
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g krumpira
- 4 žlice maslinova ulja
- 3 češnja češnjaka
- 1 neprskani limun
- sol i papar
- 1 žlica ružmarina
- 4 fileta orade (po cca 220 g)
- 3 žlice soka od limuna
- 300 g rajčica
- 1 ljutika
- 1 žlica maslaca
- 50 g nasjeckane rukole
- 50 ml bijelog vina
- 150 ml ribljeg temeljca
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Krumpir operi, nareži na kriške te izmiješaj sa solju, paprom i uljem. Oljušti dva češnja češnjaka, a limun nareži na ploške. Ružmarin isperi i posuši. Limun i ružmarin rasporedi po krumpiru i peci u pećnici 30 minuta.
- Filete orade zareži paralelno nekoliko puta po koži pa ih pokapaj sa 2 žlice soka od limuna.
- Rajčice oguli, izvadi im koštice pa ih nareži na kockice.
- Oljušti i na maslacu propirjaj češanj češnjaka i ljutiku, umiješaj rukolu, rajčice, vino, temeljac i žlicu soka od limuna pa sve posoli i popapri. Na to poslaži filete orade s kožom prema gore pa poklopljeno pirjaj još 8-10 minuta.