Recepti 17. veljače 2023.

Vrijeme je za oradu na mediteranski način

Filet orade
Filet orade na rajčici foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kiselost rajčica savršeno se slaže sa sočnom oradom i hrskavim krumpirom s ružmarinom. Kombinacija u francuskom stilu zajamčeno će ugoditi svim tvojim gostima

Orada je nemasna bijela riba koja se vrlo lako čisti od kostiju, a razvit će posebnu aromu ako se kuha ili pirja. Radi toga je i vrlo omiljena u raznim kuhinjama, a ovo je jelo koje posebno voli francuska kuhinja.

Osim što se sve sprema u jednoj posudi, riba daje povrću posebnu aromu pa je krajnji rezultat zapravo vrlo sočan i ukusan obrok.

 

Možda vas zanima... Orada, brancin ili hama koja je bijela riba najbolja? Instant articles

Savjet više: Koje vino odabrati uz ovo jelo?

Ako si ljubitelj/ica crvenih vina onda je ono pravi izbor uz ovakvo jelo. Neko vino jarkog crvenog voća i hrskave kiselosti može napraviti izvrsnu ravnotežu bilo kakvoj masnoći ribe a ujedno je i ‘prirodan partner’ rajčicama i maslinama (maslinovom ulju). Tko kaže da riba mora ići uz bijelo vino!

 

Fileti orade | Author: Shutterstock Filete iskoristiš za ovo jelo, a kosti i glavu za riblji temeljac od kojeg se može napraviti ukusna juha foto: Shutterstock

Orada pirjana na rajčicama s krumpirom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g krumpira
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 neprskani limun
  • sol i papar
  • 1 žlica ružmarina
  • 4 fileta orade (po cca 220 g)
  • 3 žlice soka od limuna
  • 300 g rajčica
  • 1 ljutika
  • 1 žlica maslaca
  • 50 g nasjeckane rukole
  • 50 ml bijelog vina
  • 150 ml ribljeg temeljca

 

Možda vas zanima... Orada na dva drugačija načina po receptu Grgura Bakšića Špajza

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Krumpir operi, nareži na kriške te izmiješaj sa solju, paprom i uljem. Oljušti dva češnja češnjaka, a limun nareži na ploške. Ružmarin isperi i posuši. Limun i ružmarin rasporedi po krumpiru i peci u pećnici 30 minuta.
  2. Filete orade zareži paralelno nekoliko puta po koži pa ih pokapaj sa 2 žlice soka od limuna.
  3. Rajčice oguli, izvadi im koštice pa ih nareži na kockice. 
  4. Oljušti i na maslacu propirjaj češanj češnjaka i ljutiku, umiješaj rukolu, rajčice, vino, temeljac i žlicu soka od limuna pa sve posoli i popapri. Na to poslaži filete orade s kožom prema gore pa poklopljeno pirjaj još 8-10 minuta.

 

Možda vas zanima... Imamo recept za najbolju gregadu po receptu kultnog dubrovačkog restorana Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.